Annons
Nöje

Så blir Eurovision Song Contest 2019 i Israel

Tel Aviv • Publicerad 13 maj 2019
Foto: KAN

Madonna, Dana International, Måns Zelmerlöw och John Lundvik. Det är fyra artister som på ett eller annat sätt kommer att synas i årets Eurovision Song Contest.

Sverige har vunnit Eurovision Song Contest vid sex tillfällen i tävlingens historia. Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna genom tiderna och endast Irland har fler segrar.

Annons

Bland svenska segrare finns ABBA, Carola, Loreen och Måns Zelmerlöw. Nu hoppas John Lundvik bli Sverige sjunde vinnare i världens största musiktävling.

2019 års tävling avgörs i Tel Aviv i Israel den 14-18 maj eftersom Netta Barzilai vann tävlingen 2018 med låten Toy. Totalt deltar 41 länder med bidrag i tävlingen och i finalen ska totalt 26 av dessa framföras.

Sex länder är redan klara för finalen. Det är de så kallade "Big five", länderna som betalar mest till EBU, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Dessutom har värdnationen en finalplats klar.

Storbritanniens bidrag "Bigger Than Us" framförs av Michael Rice. Låten är bland annat skriven av John Lundvik, som väntas bli historisk genom att delta i Eurovision som både artist och låtskrivare samma år. Han skickade först in låten till den svenska Melodifestivalen men den valdes bort efter diskussioner med SVT och skivbolaget. Lundvik skickade då in låten till den brittiska motsvarigheten till Melodifestivalen, där den vann.

Från de två semifinalerna går sammanlagt 20 bidrag vidare till final. Sverige med John Lundvik och bidraget "Too Late For Love" deltar i den andra semifinalen den 16 maj. De flesta bidragen i år framförs på engelska men tv-tittarna kommer också att få höra bland annat samiska, isländska, arabiska och portugisiska.

Flera länder har meddelat att de inte kommer att vara med i tävlingen, däribland Ukraina som dragit sig ur tävlingen på grund av ett storbråk kring den ukrainska Eurovisionartisten Maruv. Anledningen är att artisten har uppträtt och har flera uppträdanden inbokade i Ryssland samt att hon har skrivit kontrakt med Warner Music i Ryssland. Länder som Bulgarien och Slovakien har tackat nej på grund av ekonomiska skäl.

Under semifinalerna och finalen blir det musik även under öppningsnummer och mellanakterna. Världsartisten Madonna ska uppträda under finalen, där även Eurovision-vinnaren Dana International från 1998 uppträder.

Det kommer också att bli ett speciellt samarbete med fyra stora profiler, Conchita, Måns Zelmerlöw, Eleni Foureira och Verka Seduchka. Conchita ska sjunga Zelmerlöws "Heroes", som i sin tur ska sjunga "Fuego", som är Eleni Foureira låt från förra året. De fyra artisterna ska tillsammans med Gali Atari sedan sjunga Israels bidrag från 1979, "Hallelujah".

Den 18 maj återstår det att se om John Lundvik från Växjö blir segrare i Eurovision Song Contest.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons