Annons
Nöje

Så får du till vardagsmaten

Publicerad 22 februari 2017
Bilden är tagen av Lisa Öberg. Foto: Pressbild

Toppbloggerskan Jenny Warsén driver jennysmatblogg.nu som är Skandinaviens största matblogg. Vi har tagit hennes hjälp för de bästa tipsen på hur du får ihop vardagsmaten så lätt, smidigt och gott som möjligt!

– Intresset för mat och bakning är större än någonsin just nu vilket kan bero på alla bra matprogram som sänds på tv, säger Jenny Warsén.

Annons

Hennes blogg har en miljon unika läsare i månaden och de är i varierande ålder.

– Intresset för matlagning & bakning är väldigt blandat vare sig du är sambo, ensamstående eller har barn. Däremot söker barnfamiljer mer på vardagsmat än andra, berättar hon. 

Jenny Warsén är aktuell med boken "Baka med Godis" som släpptes den 4 oktober.

– Det känns väldigt roligt att boken ska översättas och lanseras i USA till hösten 2017 eller tidig vår 2018.

Men hon är inte bara en framgångsrik bloggerska, hon är också gift och mamma till fyra barn. Tillsammans bor de i en stor villa från 30-talet i Växjö och även hon har fullt upp med att få ihop vardagspusslet. Här ger hon sina bästa tips för att vardagsmaten ska bli lyckad:

1. Planera

Att vara organiserad och strukturerad underlättar och ger mer tid över till annat.

– Planering är viktigt för mig, det förenklar en hel del i vardagspusslet. Jag skriver veckomatsedlar och handlar för hela veckan.

2. Ät allsidigt

Att äta varierat är viktigt av flera olika anledningar men gör även att du och familjen inte tröttnar på maträtterna. Jenny Warsén berättar hur hon gör för att få till en mångsidig kost:

Annons

– Med hjälp av veckomatsedlar planerar jag in en varierad kost för min familj som består av vegetarisk mat, fisk, kyckling, soppa och en köttdag. Även jag som arbetar med matlagning har svårt att hålla mig till den planerade veckomatsedeln ibland då mycket jobb, möten och fritidsaktiviteter kommer emellan. Vi, precis som många andra, hämtar hem pizza eller hamburgare till middag ibland när vardagen kör ihop sig. 

3. Spara långkoket till helgen

Det är mycket som ska hinnas med på vardagskvällarna vare sig du är singel och föredrar tid på gymmet eller tid spenderad med vänner eller har barn som eventuellt ska hämtas och lämnas.

– De flesta av mina maträtter lagar du på 20 minuter vilket jag tycker är lagom på vardagskvällarna. 

4. Tänk ut hur du vill äta på kvällarna

Vissa väljer lagad mat varje kväll och andra blandar upp det med lättare kvällsmat.

 – Hemma hos oss äter vi lagad mat varje kväll. Jag är uppvuxen så och jag vill gärna ha varm mat berättar hon.

5. Förbered när du kan

Har du möjlighet att förbereda kvällen innan så kan det underlätta för de dagar då du vet att du eller familjen har det extra stressigt.

– Små saker som exempelvis skala potatisen och lägg i vatten eller riv osten så den är klar är bra knep.

Annons

6. Ha kryddor hemma

Kanske har du någon speciell kryddblandning som är en favorit hemma hos dig. Men när allt kommer omkring så finns det ju två kryddor som är ett måste:

– Salt och peppar är svårt att klara sig utan men jag gillar även chiliflakes.

7. Ha basvaror hemma

Även om du vill äta varierat så finns det vissa varor som alltid kan vara bra att ha hemma och som går att tillaga på en mängd olika sätt. Bra råvaror gör mycket för din matlagning och Jenny Warsén berättar vilka hon alltid har hemma:

– I mitt kylskåp består basvarorna av färska grönsaker, kyckling, grädde, crème fraiche och chilisås. Det kommer du långt på.

Charlotte Uleskog

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons