Annons
Nöje

Så fotar du fotboll

Publicerad 1 maj 2016
Foto: Johan Christensen

Fotboll är en underbar sport även att fotografera. Stora ytor att kunna röra sig på utanför planen och gott med plats för oss fotografer. Listar lite bra tips för att kunna höja kvaliteten ett snäpp på bilderna på barnen och även de vuxna som är ute på grönbete.

1. Försök att ha ett ganska långt objektiv. Helst upp till 300mm och gärna ännu längre. Ljusstyrkan är inte lika viktig som vid inomhussport då det oftast finns ljus som räcker och blir över.

Annons

2. En slutartid på minst 1/500 för att frysa rörelserna. Bländarförval och så stor bländare som möjligt. Då får man så suddig bakgrund som möjligt.

3. Autofokusen ställs in på kontinuerlig och använd endast mittpunkten så du kan sikta in fokus där du vill ha den.

4. Se till att ha bildserietagning på kameran. När det händer något så är det bara att smattra på. Tar man en längre bildserie är det större chans att man får ”ögonblicket”

5. Fotografera gärna i raw för att ha full kontroll i bilderna i efterbehandlingen (jpg fungerar också då gäller det att man verkligen träffar rätt med exponering och vitbalans).

6. Beskär bilderna hårt och försök se till att ha med bollen på bilden.

Johan Christensen

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons