Annons
Nöje

Småland tog farväl av Gyllene Tider

Småland • Publicerad 6 augusti 2019
Foto: Thomas Edgren

Under måndagskvällen stod runt 10 000 förväntansfulla smålänningar på Fredrikskans arena i Kalmar för att ta farväl av en av Sveriges mest populära popgrupper. Och de gjorde det med bravur; bjöd på sig själva och de låtar medelsvenssons förknippar med bandet, tillika med den svenska sommaren.

Grabbarna från Halmstad lade egentligen av redan i mitten av 1980-talet, men har några gånger under åren gett sig ut på revivalturnéer sommartid och alltid dragit en publik på mellan 10 000 och 30 000 personer. Senast 2013, då de stod på samma fotbollsarena i Kalmar, och några veckor senare även på Elmiafältet i Jönköping.

Annons

I år var Kalmar (och ikväll Ronneby) det närmaste Växjö de kom.

Fortfarande låter det lika fräscht om låtarna som vid de tidigare turnéerna. Låtar som etsat sig fast hos flera generationer svenskar, speciellt sommartid. Och självklart får vi höra just dessa hits; ”Sommartider”, ”Tylö sun”, ”När vi två blir en”, ”Ljudet av ett annat hjärta” och ”Går och fiskar”. Många akompanjerade av Göran Fritzons klassiska Farfisa orgelsound. Och klassiska ”cigarettändarlåten” ”När alla vännerna gått hem” avslutar i andra extranumret efter cirka två timmars konsert.

Per Gessle är en stark scenpersonlighet och har så alltid varit och bjuder på en glädjeshow. Hits efter hits plöjs av, med väldigt lite mellansnack så det blir inte många tillfällen för publiken att stå still.

Mats Persson är i sitt esse med sina gitarrsolon – inte mycket improvisation, men exakt så som vi minns låtarna från plattorna (och vill höra dem).

Kostymklädde (kan det verkligen vara bekvämt?) basisten Anders Herrlin får dock en lite mer framträdande roll än tidigare.

Mitt i showen kommer ett litet lågvattenmärke – men ett planerat och kanske nödvändigt sådant, när trummisen Micke Syd får ett lättsamt snack med publiken och chans att sjunga sin nya ”Låt denna trumslagarpojke sjunga”. En uppföljare till hans gamla låt ”Min tjej och jag”. Snällt av Per Gessle att dela med sig av utrymmet i showen.

Ett stort plus till bakprojektionen där alla tänkbara scenarior rullar som stärker upp varje låts tema, liksom stora foton på killarna från när de var små och framåt.

Trots att bandet släppte en helt ny platta tidigare i våras; ”Samma skrot och korn”, är det bara två låtar från den som spelas. Och var tacksam för det; det är de gamla godingarna som vi växte upp med som man givetvis vill höra en allra sista sång från originalartisterna själva!

En entusiastisk publik från början till slut.
En entusiastisk publik från början till slut.Foto: Thomas Edgren
Frontmannen Per Gessle bjöd på visst mellansnack, men främst låtar i ett rasande tempo.
Frontmannen Per Gessle bjöd på visst mellansnack, men främst låtar i ett rasande tempo.Foto: Thomas Edgren
Göran Fritzon lät sitt klassiska Farfisa-sound ljuda ut över Fredrikskans.
Göran Fritzon lät sitt klassiska Farfisa-sound ljuda ut över Fredrikskans.Foto: Thomas Edgren
Mats Persson och Per Gessle i en gitarrduell.
Mats Persson och Per Gessle i en gitarrduell.Foto: Thomas Edgren
40 år som grupp (fast egentligen lade bandet av i mitten av 1980-talet).
40 år som grupp (fast egentligen lade bandet av i mitten av 1980-talet).Foto: Thomas Edgren
En välklädd basist; Anders Herrlin, får ljudmässigt en lite mer framträdande roll än tidigare.
En välklädd basist; Anders Herrlin, får ljudmässigt en lite mer framträdande roll än tidigare.Foto: Thomas Edgren
Foto: Thomas Edgren
Lika glad som sina låtar; Per Gessle fick publiken med sig. Som här i spralliga klassikern ”Leva livet”.
Lika glad som sina låtar; Per Gessle fick publiken med sig. Som här i spralliga klassikern ”Leva livet”.Foto: Thomas Edgren
Anders Herrlin, vald till Ӂrets snyggaste kille i en veckotidning 1981.
Anders Herrlin, vald till ”Årets snyggaste kille i en veckotidning 1981.Foto: Thomas Edgren
Thomas Edgren
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons