Annons
Nöje

Söker kärleken i dokusåpa

Publicerad 7 september 2017
Foto: David Färdigh
Foto: David Färdigh

I tisdags visades det andra avsnittet av årets säsong av SVT:s dejtingsåpa Tro, hopp och kärlek. En av prästerna som söker kärleken är Lina, 37-årig prästkandidat som tjänstgör i Anderstorps församling. En av hennes fyra kavaljerer är Tony Andersson, folkmusiker från Tjureda strax utanför Växjö.

– Att jag sysslar med musik är något som även kommer att märkas i programmet. Det blir många musikaliska referenser.

Annons

Att Tony hamnade i en dokusåpa berodde på en rad sammanträffanden och viss påtryckning från omgivningen. Det var i samband med en lunch under påskhelgen som en av hans kompisar frågade honom om han sett Tro, hopp och kärlek.

– Han berättade att en av årets medverkande präster skulle passa mig perfekt.

Inte nog med det. Bara någon dag efteråt sa hans föräldrar exakt samma sak, prästen Lina vore något för dig!

– Jag kollade på tidigare avsnitt och gillade programmet. Det var en snäll dokusåpa som gav positiva signaler. Dessutom gillade jag presentationen av Lina.

Vilka egenskaper hos henne lockade dig?

– Att det är en kvinna med mycket liv och passion. Hon är en livsnjutare som gör många goda saker, bland annat hennes engagemang för de nyanlända. Att hon gillar musik och sjunger väldigt vackert gjorde också sitt till.

Tony skrev ett personligt brev men skickade inte iväg det direkt.

– Jag ville fundera lite så jag sov på saken, och på morgonen kände jag mig säker och mailade iväg det.

Och vad hände sedan?

– Knappt tio minuter senare blev jag uppringd. En av produktionsbolagets assistenter sa att jag var antagen. Det gick otroligt snabbt!

Annons

Nästa steg blev att träffa Lina personligen, ett möte som utmynnade i att Tony blev en av de fyra utvalda att uppvakta henne i programmet. Inspelningarna ägde rum på olika platser under perioden maj-juni. Att träda in i en dokusåpa är som att kliva in i en annan värld, men Tony kände sig förhållandevis lugn och avslappnad.

– Jag är nyfiken som person och såg det hela som ett socialt experiment snarare än en tävling. Lina är en fantastisk människa och oavsett om det skulle uppstå kärlek eller inte så kändes det inspirerande att få lära känna henne. För mig handlar dejting lika mycket om vänskap och respekt som kärlek.

Men programkonceptet bygger ju ändå på någon form av tävling, att någon av era fyra ska bli utvald av Lina?

– Ja, fast jag försökte även vända på det. Jag ville ta reda på, är Lina den rätta för mig?

Hur upplevde du situationen att hela tiden bli filmad när ni pratade och umgicks?

– Att ha en filmkamera intryckt framför näsan var den största utmaningen, men man vänjer sig efter ett tag. Sedan var produktionsteamet snälla och lämnade oss i fred ibland så att vi fick chansen att umgås och utveckla vår relation utan att bli filmade.

I det första avsnittet var Tony bara med en kort sekvens men från och med den här veckans program blir hans närvaro tydligare.

– Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att programmet kommer bli roligare och roligare. Det händer många intressanta saker.

Tro, hopp och kärlek har en miljonpublik och Tony är införstådd med att han kommer bli igenkänd i många olika sammanhang framöver. Reaktionerna hittills har dock enbart varit positiva.

– Kvällen innan premiärprogrammet gjorde jag ett inlägg på Facebook där jag berättade om min medverkan i programmet. Det blev mängder med glada hurrarop, så än så länge har det bara varit positivt.

Annons

Tony jobbar med utbildningar i Växjö och Jönköping medan musik och dans är hans stora passioner på fritiden. Hur kändisskapet kommer påverka musicerandet är oklart men musiken går som en röd tråd även i tv-programmet.

– Ja, lite med glimten i ögat kallar jag min medverkan för Spelman söker präst.

Tro, hopp och kärlek visas på SVT 21.00 på tisdagar.

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons