Annons
Nöje

Sommarens första musiktips

Nu när Sommaren äntligen är här så kommer ju även musiken att spelas mer än vid någon annan årstid. Jag kommer lite då och då tipsa om musik som man kan spela vid grillen, vid stranden eller i bilen på väg till Öland. En svensk, en utländsk och en klassiker från förr. Hoppas ni kommer hänga med!!
Växjö • Publicerad 31 maj 2018
Hilda Stenmalm
Hilda Stenmalm

Den Svenska: Lars Brundin - När kommer du hem till mig igen

Lars Brundin har jag känt så länge som jag kan minnas. Detta har en ganska enkel förklaring, han blev nämligen god vän med min pappa i början av 80-talet p.g.a deras gemensamma fotointresse. Dom spenderade många av tonårens dagar tillsammans i mörkrum, i fotodiken och på redaktioner runt om i Växjö och om det finns nån man har hört legendariska anekdoter om av pappa så är det Brundin.

Annons

Han har träffat och fotat dom alla. Prince, Gessle, Springsteen, George Martin och Tom Petty. Alla mina hjältar. Brundin är en sann legend i min bok. Jag har ett flertal gånger besökt Lars vindsvåning i Malmö och det första man möts av är rockfoto på rockfoto, gitarr efter gitarr, rockreferens efter rockreferens och varje gång man har varit där har han plockat fram en av sina akustiska gitarrer och spelat något fantastiskt för mig. Varje gång har jag tänkt ”varför släpper han inte en skiva egentligen”?2016 hände det ofattbara. Han bokade Victoriateatern i Malmö, fast besluten om att ha en releasefest för att sedan spela in debutalbumet ”Hotel Royal”. Detta för att ge sig själv en rejäl deadline. Bokningen ledde så småningom till en oförglömlig kväll där han med sina bandpolare röjde järnet i några fantastiska timmar och albumet blev hyllat av popsnören i hela landet.

Året därpå släppte han låten ”Tre trappor upp” som är en treackordslåt som är lätt att sjunga med i som gav honom en topp fem placering i Malmös ”P4 Nästa”. Nu släpper han återigen en singel, denna gången ”När kommer du hem till mig igen”. En av mina favoriter bland Brundins låtar. Man märker verkligen att han tagit det bästa ur våra Svenska musikikoner och skapat något fantastiskt av det. Texten är lätt att hänga med i och refrängen även det. Brundin har verkligen en unik känsla för att göra något enkelt till något fullkomligt genialiskt. Jag tror verkligen att om låten spelas på radion och sprids till spellistor över Sverige så kan det enkelt bli årets stora ”grillfestslåt”. Snart släpper Lars även en ny platta. Jag väntar med spänning. Lyssna även på Brundins tidigare verk. Exempelvis ”Naken i min säng” och ”United we stand divided we fall”. Mästerligt är vad det är!!!

Veckans utländska: Hilda & Don Diablo - Wake Me When It’s Quiet

Nu kanske det låter som att jag bara ”outar” mina vänner men så är inte fallet. Jag outar det jag tycker är svinbra, och mina musikaliska vänner är svinbra!! Sångerskan på denna låten ”Hilda Stenmalm” har jag även hon känt så länge jag kan minnas. I sex år bodde vi grannar på Ekelundsgatan i Växjö och det enda Hilda gjorde var att gå runt och sjunga. Jag minns att hon en gång till och med svarade på mina frågor med hjälp av sång. En fantastisk personlighet!! Hilda har jag även träffat på senare år många gånger. Exempelvis träffade jag henne en dag innan Melodifestivalen 2010 i Tegnergallerian. Hon hade precis varit i kontakt med sin vän, någon som hette Eric Saade. Han skulle tydligen vara med och tävla.. En dag senare var han ett med hela svenska folket och låten Manboy blev en favorit hos den nioåriga Olle Rydqvist. Jag minns även när hon var med på Diggiloturnen 2011.

Jag besökte turnén i Ronneby och fick kändisautografer av henne och en pratstund med Eric Saades manager som även har blivit en god vän till mig. Hilda har alltid andats musik och jag har alltid trott att hon kommer gå fruktansvärt långt med sin musik.Nu har hon alltså släppt låten ”Wake Me When It’s Quiet” tillsammans med demonproducenten Don Diablo. En hyllning till den mycket tragiska bortgången av Tim Bergling, känd som Avicii. En grym hyllning må jag ändå säga. Låten har tagits emot med stor värme och den har till och med kommit på en första placering på Spotifys Top 50 lista över virala låtar. Så fruktansvärt häftigt att Hilda lyckats med det!!Man kan tydligt höra Bergling referenser lite här och var i låten. Texten är fantastisk och produktionen lika så. Den byggs upp i versen för att sedan bryta ut i ett flowigt, underbart drop. Man ser verkligen publikhavet i huvudet. Sen kommer en refräng som inte gör en annat en lycklig. Det låter verkligen som en hit 2018 ska göra. Mycket bra!!

PS: Många kanske nu tänker att ”Hilda är ju en svensk artist, varför är hon under rubriken Den utländska”? Jo, för att Don Diablo är ju nederländsk!!

Klassikern: Den 1 Juni släpper faktiskt mitt egna band 4Strokes en ny singel kallad ”Allison Way”. I och med att detta offentligjordes så skickade Lars Brundin ”som jag tidigare skrev om” ett sms till mig med låten Allison av Elvis Costello. Vad passar då inte bättre att det blir klassikern? En grymt fin loungelåt med ett härligt gitarrljud och fantastisk stämsång som är värd att spana in!!

Olle RydqvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons