Annons
Nöje

Spännande höst på Kulturparken Småland: Konstnärliga möten, arkeologi och Palmeutredningen

Kulturparken Småland har presenterat sitt höstprogram. Bland annat blir det föreläsningar om nya arkeologiska fynd i Växjö och analyser om den havererade Palmeutredningen. Dessutom utställningen Möten med konstverk av Berta Hansson, Ulla Gowenius och Peder Gowenius.
Växjö • Publicerad 16 september 2023
Kulturparken Småland.
Kulturparken Småland.Foto: Charlotte Stjernkvist

Den regniga sommaren har inte uppmuntrat strandliv men däremot främjat museibesök. Kulturparken Småland kan redovisa starka besökssiffror.

– Under juli månad hade Smålands museum och Utvandrarnas hus 9100 besök, vilket är den högsta siffran sedan 2019 innan pandemin, konstaterar programansvarige Petter Ericsson.

Annons

Nu har Kulturparken Småland släppt höstens program med utställningar, föreläsningar och evenemang. Säsongen inleds med Barbie-mingel nu på lördag. Då invigs en utställning om det högaktuella kulturfenomenet Barbie.

– Vi har lånat in en privat Barbie-samling härifrån Växjö.

Den 13 september gästas Smålands museum av Caroline och Björn Boode, som skrivit den uppmärksammade boken om Bertil Vallien, Har jag gjort allt det här?

– Boken fokuserar framför allt på Bertils Valliens bruksproduktion. Under föreläsningen och samtalet i Orgelsalen medverkar även Bertil.

En annan föreläsning som förmodligen kommer väcka mycket uppmärksamhet är Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt och författare till den kritikerhyllade och Augustnominerade boken Statsministermordet. I verket ger han en bred och detaljerad beskrivning av världens största polisutredning och varför det gick så snett.

– Ifjol hade vi Lena Andersson som berättade om sin bok Koryféerna och sina teorier om Palmemordet. Hans-Gunnar Axberger som gästar oss 20 september kan sägas vara hennes direkta motsats.

Den 4 oktober blir det arkeologi. Johan Åstrand, arkeolog vid Museiarkeologi Sydost, kommer att berätta om de fynd som gjorts vid utgrävningarna på Nylandaområdet.

– Det är allt från hällkistor till boplatser. Fynden har gett oss mycket ny kunskap om hela området.

Höstens stora utställning på Kulturparken Småland blir Möten, där verk avGårdsbykonstnären Peder Gowenius (bilden) samt Ulla Gowenius och Berta Hansson visas.
Höstens stora utställning på Kulturparken Småland blir Möten, där verk avGårdsbykonstnären Peder Gowenius (bilden) samt Ulla Gowenius och Berta Hansson visas.Foto: David Färdigh

Höstens stora utställning blir Möten, där verk visas av konstnärerna Berta Hansson, Ulla Gowenius och Peder Gowenius. Titeln Möten rymmer många betydelser. Gemensamt för alla tre konstnärer är att de fångat liv och berättelser hos människor de mött, men deras eget möte har också haft en livsavgörande betydelse.

– Det var Berta som en gång i tiden inspirerade och lockade mig och Ulla till Sydafrika, där vi bildade konsthantverksskolan The Rorkés Drift Art and Craft Centre. Det arbetet blev ett bidrag till kampen mot Apartheid, berättar Peder som bor och har ateljé i Gårdsby utanför Växjö.

Annons

På utställningen som invigs 14 oktober visar målningar, textilier och skulpturer. Peder har genom åren varit sparsmakad med utställningar men nu ges en möjlighet att se hans fascinerande bildvärld, som ofta har en skarp samhällskritisk prägel.

– Jag har låtit Kulturparken Småland göra ett urval av mina samlade verk.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons