Annons
Nöje

Stand up-komikerna intar Palladium

Växjö • Publicerad 5 februari 2019
Foto: Nadia Hagberg

Det blir en blandning av folkkära och nyetablerade komiker under vårens Stand up Palladium i Växjö.

– Det går från klarhet till klarhet. Vi har också nått en bredare publik, som verkligen är öppna för skämt och vill bli underhållna, säger arrangören Erik Börén.

Annons

För tredje säsongen arrangerar Erik Börén stand up i Växjö. Det blir andra gången på Palladium, som under våren gästas av bland annat Elinor Svensson, Al Pitcher och Kristoffer Appelquist.

– Det blir sex roliga onsdagskvällar med en mysig stämning som ramas in av gapflabb. Det finns ingenting bättre att göra i Växjö en onsdagskväll om jag får säga det själv, säger Erik Börén.

De flesta kvällar gästas av fyra komiker åt gången. De har gjort ett undantag med Kristoffer Appelquist, som kommer med sin show "Frågornas herre". Han uppträder ensam den 13 mars.

I Appelquists show måste publiken skriva en fråga för att få komma in i salongen. Frågorna kommer sedan att besvaras allvarsamt eller humoristiskt av den folkkära komikern.

Under våren uppträder också Anton Magnusson, som under 2018 utsattes för hat och drev för hans tidigare släppta låt om pedofili, under artistnamnet Mr Cool. Många reagerade starkt på den flera år gamla låten och enligt Erik Börén har bokningen rört upp nya känslor hos vissa.

– Det är några som har hört av sig och ifrågasatt varför vi har bokat in honom. Men han kommer som Anton Magnusson och inte Mr Cool. Han kör ingenting som är i närheten av låten och om det skulle vara så är det så tydligt att det är ett skämt. Jag hade aldrig bokat Mr Cool.

Varför inte?

– Dels kör vi inte musik och dels tycker jag inte att det är roligt. När jag var tio hörde jag Onkel Kånkel. Då var det spännande men samtidigt så pubertalt och larvigt. Lite så är det här också. Samtidigt tycker jag att det som har hänt är tramsigt. Ingen blev ju arg på Johan Ulvesons karaktär Farbror Bosse trots att han var ungefär som Mr Cool. Eller på Niclas Wahlgren och Per Andersson i musikalen "The Book of Mormon”, som innehåller ännu grövre skämt om att ligga med barn för att bli av med aids.

Den första stand up-kvällen för våren är den 6 februari med Elinor Svensson, Martin Lagos, Marcus Thapper och Lovisa Henriksson.

– Det är många komiker som vill komma hit och det finns många duktiga i Sverige. Jag driver också en stand up-klubb i Lund på tisdagar så komikerna brukar köra där och sedan i Växjö, säger Erik Börén och fortsätter:

– Jag vill ha en blandning av komiker för att det ska passa alla i publiken. Jag försöker också få det så jämställt som möjligt. I branschen finns det kanske 80 procent killar men vi jobbar för jämställdhet och i nuläget uppträder ungefär 60 procent killar och 40 procent tjejer på Palladium.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons