Annons
Nöje

Starka känslor i klassiska West Side Story

Växjö • Publicerad 15 mars 2019
Foto: Henrik Göransson

En 62 elever stor ensemble tar sig an Jason "Timbuktu" Diakités version av den klassiska musikalen West Side Story.

– Jag hoppas att föreställningen ska vara som en käftsmäll och att publiken ska känna "fan vad sjukt" efteråt, säger regissören Andreas Dahl.

Annons

Under hela hösten och vintern har eleverna på Katedralskolans Estetiska program diskuterat, sammansvetsats och repeterat inför föreställningarna i mars. Vid sex tillfällen, med premiär den 16 mars, sätter de upp West Side Story på Katedralskolan och i Växjö konserthus i samarbete med Regionteatern Blekinge Kronoberg.

– Det är nervöst och lite jobbigt så här inför. Den är så viktig och vi vill verkligen göra den rätt. Men det kommer att gå bra och vi är hur taggade som helst, säger huvudrollsinnehavarna Elliot Allain och Selma Svahn med leenden.

West Side Story bygger på Shakespeares Romeo och Julia. Huvudpersonerna Tony och Maria förälskar sig i varandra men det blir problematiskt eftersom de tillhör rivaliserande gäng. Det är fokus på normer, inte minst macho- och manlighetsnormen, och "vi mot dem".

– Det blir igenkänning och tankar om hur man är mot andra människor och påverkas av normer. I musikalen är kärleken viktigast och de offrar sig själva för varandra. Men samtidigt har vi valt att inte göra det så puttinuttigt kring kärleken. Vi vill inte att det ska bli så klyschigt, säger Andreas Dahl, regissör från Regionteatern Blekinge Kronoberg, som tillsammans med danspedagogen Anna Eklund, sångpedagogen Annelie Lindblad och kapellmästaren Johan Wallin ansvarar för föreställningen.

Eleverna har haft ett halvår med förberedelser där de har diskuterat gängkultur och normer och gjort gemensam research kring ämnet.

– Vi har blivit väldigt tajta allihop. Vi har pratat väldigt mycket tillsammans för att verkligen förstå och sätta oss in i dessa ämnen, säger Selma Svahn.

– Det blir spännande att se när alla delar sätts ihop, med scenen, kläderna och ljuset, säger Elliot Allain.

West Side Story sätts först upp i Katedralskolans aula och sedan på Växjö konserthus.

– Tänk att vi kan ge eleverna den här chansen att få uppträda på konserthuset. Det är inte alla artister som kommer dit men här får de börja sina karriärer, säger Andreas Dahl.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons