Annons
Nöje

Therese vill se ett nytt scenkonsthus i Växjö

Regionteatern har en oacceptabel arbetsmiljö. Det menar VD:n Therese Willstedt som nu tillsammans med Musica Vitae, Växjö Teaterförening och Jazz i Växjö vill att det satsas på ett nytt scenkonsthus i staden.
– Förutom att lösa en akut situation så vore det en viktig framtidsinvestering för både Växjö och hela regionen.
Växjö • Publicerad 9 december 2018

Extrem brist på personalutrymmen, klädmal som äter upp kostymförråden, vidrig avloppsstank både vid logerna och ute bland publiken, svårjobbad arbetsmiljö för teknikerna och lastbilar med utrustning som tvingas trafikera skolgården utanför. Listan på brister och olägenheter i nuvarande lokaler kan göras lång berättar Therese.

– Sedan är tillgängligheten för människor med olika funktionsvariatoner under all kritik. Vi har bara tillgång till en hiss, som dessutom är helt felplacerad. Det finns bara en handikapps-toalett och den ligger avsides från publikplatserna.

Annons

Eftersom fastigheten på Ringsberg där Regionteatern huserar är K-märkt så är möjligheterna att göra till- och ombyggnationer begränsade.

– Det finns restriktioner som förhindrar byggtekniska lösningar. Men även om det vore praktiskt möjligt att bygga om så anser jag att det skulle vara slöseri med pengar att satsa på en byggnad som vi inte tror på det. Det här är fel hus att bygga vidare på!

Nuvarande fastighet är inte en acceptabel arbetsmiljö och behoven är akuta, men Therese vill samtidigt se möjligheterna genom att tillsammans med Musica Vitae, Växjö teaterförening och Jazz i Växjö lansera visionen om ett nytt scenkonsthus.

– Det skulle innebära en viktig framtidssatsning för både Växjö och hela regionen. Med ett nytt scenkonsthus skulle vi få förutsättningar att leverera ännu mer högklassiga kulturupplevelser. Det skulle i sin tur göra Växjö ännu attraktivare och skapa ännu mer kulturturism. Ett scenkonsthus är en investering som definitivt skulle löna sig!

Therese tar Luleå som ett exempel där stadens kulturhus, som invigdes 2007, fått positiva effekter på både turism, befolkningstillväxt, tillgång till mötesplatser och i slutändan kommunens ekonomi.

– Kommunalrådet Karl Petersen besökte nyligen Växjö och berättade om betydelsen av kulturhuset. Han har även skrivit en bok som belyser sambandet med kultursatsningar och ekonomi. Jag tycker det här är ett intressant exempel eftersom Luleå och Växjö har många likheter som städer.

Var i Växjö skulle du vilja placera det nya scenkonsthuset?

– Så centralt och tillgängligt som möjligt.

Nu återstår det att övertyga politikerna. För Therese finns det ingen tid att förlora.

– Jag kommer ge 100 procent i den här frågan för att övertyga alla i Växjö och få igång planeringen av projekteringen så snabbt som möjligt!

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons