Annons

Tomas Andersson Wij gästar Linnéparken: ”Jag älskar att spela i lummiga stadsparker”

Under onsdagskvällen spelar Tomas Andersson Wij på Scensommar i Linnéparken. Sommarturnéer är något som ligger honom extra varmt om hjärtat.
– Det är roligt att komma till platser bortom de stora allfartsvägarna. Och jag älskar särskilt att spela i lummiga stadsparker.
Växjö • Publicerad 12 juli 2023
Tomas Andersson Wij laddar för en turnésommar.
Tomas Andersson Wij laddar för en turnésommar.Foto: SUVAD MRKONJIC

Totalt blir det 17 konserter i sommar för Tomas Andersson Wij, ofta benämnd som Sveriges främsta rockpoet. Tre av gigen är i Hälsingland, ett landskap som Tomas hyllat i den stämningsfulla låten Hälsingland.

– Den skrevs i ett inspirerat ögonblick i en loge i Järvsö när jag och Perssons Pack spelade på samma festival. Jag gav först bort låten till Per Persson men sedan kom jag på att det nog var dumt att ge bort en sådan bra låt. Till sist gjorde vi ett muntligt avtal om delad vårdnad. Mest har väl låten kommit att förknippas med mig men nyligen spelade vi den tillsammans när Per hade 60-årsfest med konsert på Cirkus i Stockholm.

Här saknas innehåll

Annons

Sommarturnéer är något som ligger Tomas varmt om hjärtat.

– Man kommer till platser bortom de stora allfartsvägarna, allt från småfestivaler på ängar till charmiga bygdegårdar. Trots att jag varit ute på turnéer i över 20 år så upptäcker jag hela tiden nya spännande platser i vårt avlånga land.

Ett av stoppen denna gång är Linnéparken i Växjö, där konserten är ett samarbete mellan Scensommar och Kulturföreningen Kristina. Tomas har många fina minnen från Växjö genom åren.

– Ett av de tidigaste minnena var när Kulturföreningen Kristina bjöd in mig för att spela på Palladium innan en biovisning av en Nick Drake-film. Just Palladium och Växjö Teater är två mina favoritplatser när det gäller konsertlokaler.

Ifjol gav han en mindre och exklusivare spelning i Växjö.

– Inför min och Mauro Scoccos gemensamma turné bokade vi in oss på PM & Vänner i fyra dagar och sista kvällen körde vi en konsert för hotellets gäster.

Den här gången är det Linnéparken som gäller, något som Tomas tycker verkar lovande.

– Jag älskar lummiga stadsparker. Trots att de ofta ligger mitt i staden så präglas de av ett stämningsfullt lugn.

Vad blir det för repertoar?

– Det blir en del från min senaste skiva Åskan i hjärtat, som till stor del präglades av min pappas och min bäste väns bortgång men också av nyförälskelse. Skivan är därför en kombination av död och pånyttfödelse. Men sedan spelar jag också gamla favoriter. Delvis blir det en sommarrepertoar.

Annons

Så en somrig konsert?

– Inte så att jag direkt kör klatschiga Sommartider-grejer precis men däremot låtar som Hälsingland och När solen färgar juninatten.

Dessutom utlovar Tomas några nya låtar.

– Ja, bland annat har jag gjort en fortsättning på Blues från Sverige. Berättelsen fortsätter!

Fakta

Tomas Andersson Wij

Yrke: Artist, låtskrivare och journalist.

Skivdebuterade: 1998.

Senaste album: Åskan i hjärtat (2022).

Kända låtar: Ett slag för dig, Blues från Sverige, Hälsingland, Högdalen centrum, Boken om Jean och Evighet (Carola-cover).

Aktuell: Är ute på sommarturné, som tar honom till Växjö och Linnéparken onsdagen den 12 juli.

Om att spela i Linnéparken: Det ser jag fram mot. Jag älskar att spela i lummiga stadsparker.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons