Annons
Nöje

Utställning om 36 år i glasets tjänst

Erika Lagerbielke har under sina 36 år som glasformgivare skapat såväl Intermezzo-serien som biskopsstaven Sigfridskräklan. Nu visas hennes glas och skarprocess i en ny utställning på Kulturparken Småland.
– Som designer vill jag alltid tänka mig in i användarens önskan och behov, berättar Erika.
Växjö • Publicerad 9 juni 2018
Foto: David Färdigh

I lördags på Kulturparken Småland invigdes Form för alla sinnen, en utställning om Erika Lagerbielkes 36 år som glasformgivare. Urvalet som visas kan ses som tidsmarkörer som speglar många olika stilar och trender under de 36 åren.

– När jag är klar med ett glasjobb brukar jag snabbt gå vidare till nästa projekt. Så att nu se den här samlingen är ganska överväldigande. Det väcker väldigt många tankar och minnen hos mig.

Annons

Din glasformgivning har en stor bredd med många kontraster, vad skulle du säga är det utmärkande draget i din design?

– Användarperspektivet! Som formgivare försöker jag alltid krypa innanför skinnet på användaren. Hur ser användarens önskningar och behov ut? Mycket handlar om känslor. Ett glas som serveras på en middag uttrycker sådant som, Vem är jag? Vem vill jag vara?

Erika kallas ibland för Orrefors servisglasdrottning. Allra mest känd är hon för serien Intermezzo som lanserades i mitten av 80-talet.

– Intermezzo har blivit min signaturprodukt.

Vinglas har varit den dominerande produkten genom åren, men på senare tid har det också blivit en hel del ölglas.

– Ja, där har det hänt mycket. Sedan 2012 har intresset för öl och ölglas formligen exploderat!

Utställningen innehåller även en av Erikas senaste projekt, Oändlighet, ett glaskonstverk som framställts av återvunnet bilglas. Sedan finns också de två av hennes glasformgivningar som är helt unikt kopplade till just Växjö.

– Jag är väldigt glad över att Växjö stift har lånat ut sin biskopsstav Sigridskräklan till den här utställningen. Och att Linnéuniversitetet bidrar med sin rektorskedja av glas.

Nicolas Hansson, chef för publika avdelningen på Kulturparken Småland, tycker att utställningen på ett belysande sätt skildrar Erikas arbetsmetoder och processer.

– Erika lämnar ingenting åt slumpen. Det är stilrena produkter, ofta med en stark kärlek till färger!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons