Annons
Nöje

Växjöartisten tar sikte på Nashville

Växjö • Publicerad 11 november 2018
Foto: Pressbild

Sångerskan Mona G började uppträda redan som 14-åring. 48 år senare är hon still going strong i branschen och är flitig på scener runt om i södra Sverige. Nuförtiden är det framför allt egna låtar och country som gäller. På senaste skivan samarbetade hon med Nashville-musiker, något som gett mersmak.

– De är så otroligt bra. Jag börjar nästan gråta för att det var så vackert!

Annons

Som sångerska i Leif Bloms blev Mona G ett av dansbands-Sveriges mest kända röster och ansikten. Därefter spelade hon i flera år med egna orkestern Mona G:s och numera står hon helt på egna ben som soloartist. Efter 48 år som artist har hon en gedigen meritlista. 2016 utsågs hon exempelvis till SKAP-stipendiat, ett hederspris för låtskrivare som delas ut av föreningen Svenska Kompositörer Av Populärmusik.

– Det kom som en total överraskning. Jag skulle spela på en allsångskväll i Karlskrona och upptäckte plötsligt att Thomas Deutgen stod gömd bakom ett träd. Det var förstås lite underligt men jag anade aldrig vad som var på gång. Sen överrumplade Thomas och ett gäng mig fullständigt på scenen när jag skulle uppträda och berättade att jag tilldelats SKAP-stipendiet. Bland tidigare pristagare finns kompositörer som Lasse Holm, Monica Forsberg och Thomas G:son.

Ett annat roligt minne är när hon fick agera förband, eller försångerska, åt dansbandsgiganterna Vikingarna på 90-talet.

– SR Kronoberg hade sommarsändningar från Glasriket. Programmet hette Galaxy och leddes av Lisa Syren och Peje Johansson. Både jag och Vikingarna skulle delta i samma direktsända program men på grund av den tjocka sommartrafiken på vägarna blev de försenade. Lösningen blev att jag fick plocka fram gitarren och sjunga allt jag hade i väntan på Vikingarna. De var så härligt vänliga och goa när de sedan kom fram.

Sen sägs det även att det finns en särskild Mona G-dag?

– Ja, den tredje söndagen i juli varje så är det Mona G-dagen på Vallsjöbaden utanför Sävsjö. Arrangören där har gjort det till en fin tradition att alltid boka mig just den dagen. Det är väldigt uppskattat.

Vilken är den mest önskade låten i din digra repertoar?

– Dig ska jag älska all min tid, som jag skrev under min tid med Leif Bloms. Med den låten vann vi Hänt i Veckans meloditävling och den önskas fortfarande flitigt när jag är ute och spelar.

Nuförtiden blandar Mona G mellan sina egna låtar och country. För just countrymusiken är något som ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag älskar vemodiga sånger. De flesta av mina egna låtar är ju ganska sorgsna. Glada upptempolåtar har jag inte skrivit så många av. Och countrymusiken är ju sprungen ur elände. Texterna handlar ofta om olyckliga människor som förlorat sin älskade, som är fattiga, som dricker eller som dör.

Annons

Som soloartist har Mona G låtit kärleken till countryn blomma ut på allvar och på den förra skivan, Den bästa tiden i mitt liv, provade hon ett nytt grepp, nämligen att samarbeta med musiker från countryns huvudstad Nashville.

– Jag skickade över låtarna till Nashville där musikerna sedan gjorde ljudpålägget. Det här är fantastiska musiker som spelat med storheter som exempelvis Dolly Parton. När ljudfilerna kom tillbaka och jag hörde musiken med fiolerna så började jag gråta. Det överträffade alla förväntningar, det var så vackert!

Samarbetet med Nashville-musikerna gav mersmak så Mona G planerar nu en uppföljare som förhoppningsvis ska kunna spelas in under 2019. Titellåten är redan klar.

– Jag brukar vara mycket självkritisk, men för första gången i mitt liv känner jag mig 100 procent stolt över en låt. Så nu väntar jag otåligt på att få spela in den.

När Magazinet träffar Mona G så ska hon precis uppträda på samlingslokalen Snödroppen i Växjö. Hon kan konstatera att det varit en intensiv sommar och höst med spelningar i bland annat Falkenberg och Hässleholm. Att spela på hemmaplan i Växjö är dock alltid extra roligt tycker hon.

– I somras sjöng jag på Allsången i Linnéparken, det är alltid lika underbart. Och så Ryttartorpet förstås. Den platsen är en sann favorit.

Med sina 48 år i musikbranschen så tillhör Mona G veteranerna, men några tankar på att varva ner och sluta med musiken finns inte.

– Nej, jag lever av och för musiken. Det är en livsstil. Att få kärlek och uppskattning från publiken är det bästa jag vet!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons