Annons
Nöje

Växjöförfattare vann Augustpriset 2019

Växjö • Publicerad 25 november 2019 • Uppdaterad 26 november 2019
.
.Foto: SÖREN ANDERSSON

Oskar Kroon från Växjö vann under måndagskvällen Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Han prisades för sin bok "Vänta på vind".

– Jag skulle vilja göra som knyttet som skriver vad han menar och försvinner. Men jag är väldigt väldigt glad för det här, sa han från scenen efter att han mottagit priset.

Annons

Priset är en bronsstatyett och 100 000 kronor.

”Det finns mycket att älska med Vänta på vind. Främst kanske den språkliga lättheten, den poetiska tätheten och tonträffen. Men också den fina gestaltningen av huvudpersonen Vinga och hennes morfar, två egensinniga solitärer, skildrade med en värme fjärran från allt stereotypiserande. Stark men ensam växer Vinga i arbetet med att reparera och sjösätta en båt, och i den djupnande vän- och kärleksrelationen till jämnåriga Rut”, stod det i motiveringen.

För två år sedan vann Växjöprofilen Johannes Anyuru Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära bok för boken ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar".

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons