Växjöjournalisten debuterar som sommarpratare

.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Flera personer från Kronobergs län har sommarpratat i år. Sist ut av dem är journalisten Emma Leijnse från Växjö.

– Det här är en once in a lifetime-grej, säger hon.

Den 15 augusti kommer en ny röst höras i P1 på Sveriges Radio. Journalisten och författaren Emma Leijnse debuterar som sommarvärd och kommer att prata om det som ligger henne närmast om hjärtat, nämligen skola och utbildning.

– När de ringde undrade jag om de menade allvar. Men i min fantasi har jag redan tackat ja till detta. Det är ju en av frågorna som jag tidigare har funderat på, vad jag skulle prata om i ett sommarprat, säger hon och skrattar.

Emma Leijnse är född och uppvuxen i och utanför Växjö. Hon gick i skolan på Ringsbergskolan, Braås skola och Katedralskolan. Hon har bott i Växjö, utanför Dädesjö och i Älghult. Nuförtiden är hon skol- och utbildningsreporter på Sydsvenskan i Malmö.

– Det är fantastiskt att jag får jobba med något som är väldigt roligt och viktigt samtidigt. Sveriges Radio frågade mig om sommarpratet på grund av mitt jobb, inte för att jag som person är den jag är. Det pratas mycket kring skolan och alla har en åsikt om den. Det är ett tacksamt ämne på det viset.

Sommarpratet kommer att handla om frågor kring skolan och utbildning. Emma Leijnse har tidigare släppt böckerna "Godkänt? – en reportagebok om den svenska skolan" och "Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen", som hon belönades med Publicistklubbens pris Guldpennan för.

Den sistnämnda boken handlar om könsskillnader när det gäller utbildning. Enligt Emma Leijnse presterar tjejer mycket bättre än killar och utbildar sig dessutom mycket mer.

– Det får ganska många konsekvenser och det kommer jag att prata om. Jag är väldigt glad över att jag får tillfället att prata om det här ämnet.

En utmaning för Emma Leijnse blir att hitta en bra blandning av fakta, slutsatser och känslor. Hon har fått tips från sin producent Karin Arbsjö att försöka skippa så mycket fakta som möjligt och gå direkt till slutsatserna. Dessutom kommer hon att ta upp sina egna åsikter.

– Jag kommer nog försöka vara lite arg. Det finns vissa saker som jag är arg över hur de ser ut. I mitt arbete som nyhetsreporter brukar jag inte kunna uttrycka det men nu är det plats för lite ilska.

På vilket sätt?

– Det handlar om hur skolan fungerar och det faktum att det är väldigt många som går ut nian utan att ha gymnasiebehörighet och ännu fler som inte får en gymnasieexamen. Jag tror inte folk fattar hur svårt det blir i resten av livet för de ungdomarna. Det är jag förbannad över, att vi tillåter så många att misslyckas så tidigt i livet. De betalar ett oerhört stort pris personligen men vi som samhälle betalar också väldigt dyrt för det.

Förutom att prata om skolan och utbildning kommer Emma Leijnse vara personlig vad gäller låtvalen. I programmet kommer olika genrer och låtar att spelas.

– Det här är ett once in a lifetime-ögonblick som man får vara med om. Jag tänker ta tillfälligt i akt och spela musik som har hängt med mig genom mitt liv. Det blir allt från barnvisor till svensk folkmusik och Missy Elliot. Det är inte nödvändigtvis sådan musik som är den bästa jag vet men det är låtar som jag känner är en del av mig. Det är låtar som har följt med hela livet.