Annons
Nöje

Växjötjej lever drömmen i Los Angeles

Publicerad 16 april 2017
Foto: Moa Henriksson

Martina Bergstrand från Sandsbro i Växjö räds inte utmaningar. Efter att under några år jobbat som gitarrbyggare i Melbourne så är det nu Music Business-studier i Los Angeles som gäller.

– Här osar det av kreativitet. Jag blev kär i staden direkt!

Annons

Musik löper som en röd tråd i Martinas liv. Ända sedan uppväxten i Sandsbro har hon på ett eller annat sätt sysslat med just musik.

– Jag började spela piano, gick över till gitarr och blev sedan intresserad av att renovera gitarrer.

Som tonåring hängde hon ofta på musikaffären 4Sound i Växjö centrum.

– Fredrik Sjöberg tog mig under sina vingars beskydd. Han lärde mig allt om hur man meckar med gitarrer.

2013 blev Martina antagen till Musicians Institute i Hollywood och deras Guitar Craft program. Där lärde hon sig hur man bygger gitarrer. Nästa steg blev att flytta till Melbourne i Australien.

– Där försörjde jag mig som gitarrbyggare och gitarrtekniker.

Men efter åtta år som frilansande gitarrtekniker kände Martina att hon ville ta en ny väg i sin karriär.

– Jag bestämde mig för att söka UCLA, University of California Los Angeles, och deras Music Business-program.

Vad är det som gör Los Angeles så lockande?

– För en ung rocker är ju Los Angeles den stora drömmen. Jag reste hit när jag var gammal nog, och blev kär i staden direkt! Här osar det av kreativitet och alla peppar varandra.

Annons

Antagningsprocessen till UCLA omfattade både betyg, rekommendationsbrev, tester och motiveringsbrev plus hela visumproceduren. Efter lång, spänd förväntan så fick Martina beskedet att hon blivit antagen. Hösten 2016 flyttade hon till Los Angeles och Hollywood.

– Eftersom jag bott i Los Angeles tidigare så kände jag redan en del människor, och det gjorde att jag kände mig hemma från dag ett.

Martina beskriver Los Angeles som en konkurrans- och tävlingsinriktad stad, vilket gör att det är en tuff men samtidigt väldigt inspirerande miljö.

– Man pushar varandra. Att plugga här är otroligt givande. Alla lärare är fantastiska och hjälpsamma. För alla som älskar att hålla på med musik så kan jag verkligen rekommendera UCLA och deras musikprogram.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag går upp, dricker mitt morgonkaffe, sticker iväg till gymmet eller på hike, drar till skolan när jag har lektioner eller sitter hemma och pluggar. Sedan äter jag middag med vänner eller med min pojkvän Dario Comuzzi, som är verksam i musikbranschen som professionell gitarrist och kompositör.

Martina är inte ensam Växjöbo i Los Angeles. Hennes kompis Moa Henriksson bor också i drömmarnas stad.

– Jag hade turen att dela samma kärlek för LA som min vän Moa. Vi växte upp ihop, hade samma drömmar om att hålla på med musik och att en dag flytta till Los Angeles. Ofta satt vi på Askelyckan, bläddrade i Musicians Institute-katalogen och drömde oss bort. Och nu sitter vi här i Los Angeles, ett stenkast från Walk of Fame!

När det gäller vidare framtidsplaner så är Martina inriktad på att efter avslutade studier börja jobba i musikbranschen, men i vilken form har hon ännu inte bestämt.

– Jag har alltid sagt att jag vill hålla på med live-performance, men min tid på UCLA har även fått mig intresserad av de juridiska delarna inom musikindustrin, exempelvis sådant som rör copyright och publishing.

Annons

Har du några råd att ge till andra ungdomar som funderar på att testa lyckan i USA?

– Det är en viss omständig process att söka till skolor och att få visum, men det är absolut värt besväret när man väl kommer hit. Att tro på sig själv och vara driven är viktigt. Och vill man ha en karriär i underhållningsbranschen så är Los Angeles definitivt det rätta stället att vara på.

Musik- och underhållningsbranschen är överlag mansdominerad. Martina har som ung tjej ibland råkat ut för nedlåtande attityder och kommentarer, men menar att det är viktigt att då slå dövörat till och att hålla självkänslan intakt.

– Var självsäker och visa vad du går för!

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons