Annons

120 anställda berörs av nytt besked

Växjö • Publicerad 29 maj 2019
Foto: Nadia Hagberg

Växjö kommun väntas gå över hundra miljoner kronor back i år och kommer att behöva jaga kostnader. Enligt Smålandsposten kommer det bland annat att röjas rejält på tekniska förvaltningen. På sikt ska förvaltningen ägna sig åt upphandling och uppföljning. Samtidigt ska det som sköts i egen regi, som skötsel av parker, gator och torg, konkurrensutsättas och läggas ut på det privata.

– Vi vet hur det kommer att bli. Det kommer bli kaos. Det är inte en kommun som lyckas med detta, säger en anställd i en kommentar till Smålandsposten.

Annons

Det nya beskedet berör omkring 120 fast anställda och ungefär 25 säsongsanställda parkarbetare, vilket är halva personalstyrkan på tekniska förvaltningen. Konsultbolaget Sweco har gjort en omfattande kartläggning av grönyteskötseln i kommunal regi i Växjö. De menar att det vore oklokt att konkurrensutsätta kommunens grönyteskötsel.

”Vår datainsamling ger till exempel vid handen att en fördjupad outsourcing av den tekniska förvaltningen, med hög sannolikhet, kommer att medföra en minskad flexibilitet och akutberedskap, en försämrad beställarkompetens, en tidskrävande administration samt betydande omställningskostnader”, står det bland annat i rapporten från 2016 enligt Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons