Annons

28 nya tåg till Krösatågen – för tre miljarder

Kronoberg • Publicerad 13 april 2021
Foto: Pressbild

Regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge och Kronoberg har beslutat att tillsammans upphandla nya tågfordon för att ersätta befintlig flotta som börjar uppnå slutet av sin livslängd samt för att utöka trafiken inom Krösatågen.

Upphandlingen omfattar 28 nya tåg med tillhörande tjänster och utrustning till ett ordervärde av tre miljarder. 20 av tågen är elektriskt drivna och 8 av dem är bimodala, viket innebär att de både kan drivas elektriskt och med förbränningsmotorer.

Annons

– Med de nya tågen kommer vi stå stabila inför framtiden. Med ökad komfort, förbättrad reseupplevelse och kortare restider tar vi ytterligare steg för att Krösatågen ska stå väl rustade många år framöver, säger Carina Bengtsson (C), ordförande trafiknämnden.

Tågens design, både exteriört och interiört, ska anknyta till de orter tågen ska trafikera. Den röda exteriöra färgen ska föra tankarna till lingon (krösa) och den interiöra designen kommer även den att anknyta till de orter som trafikeras.

Fakta om tågen

Det rör sig om fyravagnars envåningsfordon av typen CAF Civity. Längden blir 76 meter för de elektriska tågen och 67 för de bimodala tågen. Topphastigheten blir 200 km/h för de elektriska tågen och de bimodala tågen när de går på el, 140 km/h i förbränningsmotordrift.

Det blir omkring 190 fasta sittplatser i de elektriska tågen och 140 i de bimodala. Därutöver ska fällstolar finnas. Inredningen blir anpassad för arbets- och vardagsresor med restider över två timmar; ställbara stolar med arbetsbord, eluttag, Wi-Fi m m.

Flexytor med fällstolar samt möjlighet att ta med större bagage och cyklar kommer att finnas liksom en avdelning anpassad för resenärer med funktionsvariationer med plats för rullstol. Två toaletter, varav en anpassad för resenärer med funktionsvariationer.​​​​​

De nya el-tågen ska primärt trafikera sträckorna:

- Jönköping – Nässjö – Alvesta – Växjö

- Värnamo – Alvesta – Växjö

- Nässjö – Tranås

- Växjö – Älmhult – Hässleholm

- Karlskrona – Emmaboda – Kalmar

Källa: Länstrafiken Kronoberg

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons