Annons

ÅKB mest kryssade kandidaten

Växjö • Publicerad 31 maj 2019
Åsa Karlsson Björkmarker
Åsa Karlsson BjörkmarkerFoto: Lars-Goran Rydqvist

Växjös före detta kommunalråd, Åsa Karlsson Björkmarker (S), fick flest röster av kandidaterna från Kronoberg i EU-valet.

Åsa Karlsson Björkmarker fick totalt 8 734 personröster, varav över 5 000 kom från andra län än Kronoberg. Växjöpolitikern var på nionde plats på Socialdemokraternas lista inför valet. Partiet fick fem platser och Åsa Karlsson Björkmarker lyckades inte kryssa sig förbi kandidaterna framför henne.

Annons

Sex Socialdemokratiska politiker fick fler kryss än ÅKB. För att kryssa sig till en plats i EU-parlamentet hade det krävts minst fem procent. Växjöpolitikern fick 0,9 procent av rösterna.

– Det är ju jättemånga kryss. Det känns som ett gott kvitto på ett gott jobb. Vi har bedrivit en väldigt intensiv valkampanj i länet. Det är fantastiskt att se att så många hade förtroende för mig och ville se mig i Bryssel. Jag har varit runt om i Sverige och pratat politik sedan jag var 14 år gammal, suttit i SSU:s förbundsstyrelse och känner folk på många olika ställen, säger Åsa Karlsson Björkmarker till Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons