unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åklagare: "Det räcker nu – vi har fått nog"

Emma Berge
Emma Berge
Foto: Per-Erik Sandebäck

I en debattartikel på Aftonbladet skriver ett antal åklagare, däribland Emma Berge som är åklagare i Växjö och ordförande för Saco-S föreningen på Åklagarmyndigheten, att de har fått nog.

De åtta fackliga företrädarna skriver att det omedelbart behövs en rejäl resursförstärkning för att de ska bli betydligt fler åklagare.

"För varje år blir ärenden mer och mer komplicerade, arbetsbelastningen högre och högre och utrymmet för återhämtning mindre och mindre. Sedan en tid tillbaka lämnar alltför många erfarna, duktiga åklagare yrket då man inte orkar längre. Nu är gränsen nådd”, skriver de i Aftonbladet.

De tar bland annat upp att åklagarna är en nyckelspelare och dirigenten i rättsprocessen och därför behöver tid att utföra sitt uppdrag. De fackliga företrädarna vill att åklagaryrket uppvärderas, att allmänheten förstår vilken oerhört svår och viktig roll åklagaren har och vilket ansvar som följer med åklagaryrket samt att Åklagarmyndigheten får de resurser som behövs för att kunna behålla åklagare och anställa ytterligare åklagare.