Annons

Åklagare: "Det räcker nu – vi har fått nog"

Växjö • Publicerad 15 september 2020
Emma Berge
Emma BergeFoto: Per-Erik Sandebäck

I en debattartikel på Aftonbladet skriver ett antal åklagare, däribland Emma Berge som är åklagare i Växjö och ordförande för Saco-S föreningen på Åklagarmyndigheten, att de har fått nog.

De åtta fackliga företrädarna skriver att det omedelbart behövs en rejäl resursförstärkning för att de ska bli betydligt fler åklagare.

Annons

"För varje år blir ärenden mer och mer komplicerade, arbetsbelastningen högre och högre och utrymmet för återhämtning mindre och mindre. Sedan en tid tillbaka lämnar alltför många erfarna, duktiga åklagare yrket då man inte orkar längre. Nu är gränsen nådd”, skriver de i Aftonbladet.

De tar bland annat upp att åklagarna är en nyckelspelare och dirigenten i rättsprocessen och därför behöver tid att utföra sitt uppdrag. De fackliga företrädarna vill att åklagaryrket uppvärderas, att allmänheten förstår vilken oerhört svår och viktig roll åklagaren har och vilket ansvar som följer med åklagaryrket samt att Åklagarmyndigheten får de resurser som behövs för att kunna behålla åklagare och anställa ytterligare åklagare.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons