Annons

Alde sommarlovsstrejkar för klimatet

Växjö • Publicerad 30 juli 2019
Foto: David Färdigh

Skolstrejk för klimatet har genom Greta Thunbergs initiativ blivit ett globalt fenomen. Men 16-åriga Lenhovdatjejen Alde Fermskog tar det nu ett steg längre genom att sommarlovsstrejka.

– Jag kommer sitta här utanför Växjö kommunhus den här veckan måndag till fredag klockan 10 till 15.

Annons

Klockan 15 varje fredag utanför kommunhuset i Växjö anordnas det som bekant en klimatmanifestation. Den här veckan uppmärksammas dock klimathotet extra genom 16-åriga Alde Fermskogs försorg. Hon anordnar nämligen en egen sommarlovsstrejk och finns på plats utanför kommunhusentrén måndag till fredag klockan 10 till 15.

– Jag bor en bit utanför Lenhovda, så först på morgonen blir det en 20 minuter lång cykeltur till busshållplatsen och sedan är det 45 minuters bussresa till Växjö.

Och sen sitter du här i fem timmar, hur fördriver du tiden?

– Ibland kommer det fram människor som vill prata om och diskutera klimatfrågan. Däremellan läser jag en bok eller kollar i mobilen.

Måndagen bjöd på nästan 30-gradig värme medan tisdagen istället dominerades av kyligare väderlek med skyfall.

– Jag har visserligen paraply med mig, men jag föredrar värmen, konstaterar Alde.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons