Annons

Äldreomsorgen rustar inför coronakrisen

De första Coronafallen är nu bekräftade inom Växjö kommuns äldreomsorg. Den förstärkta krisledningen i omsorgsförvaltningen planerar för ett skarpt läge, både när gäller personalförsörjning och skyddsutrustning.
– Det viktigaste nu är att alla tar sitt ansvar och följer de basala hygienrutinerna och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Tvätta händerna ofta och stanna hemma om du är sjuk, säger Ewa Ekman, chef på Omsorgsförvaltningen.
Växjö • Publicerad 30 mars 2020
Carina Yngvesson, Ewa Ekman och Suzanne Madar på Växjö kommuns omsorgsförvaltning.
Carina Yngvesson, Ewa Ekman och Suzanne Madar på Växjö kommuns omsorgsförvaltning.Foto: David Färdigh

VXOnews träffar förvaltningschefen Ewa Ekman, omsorgschefen Suzanne Madar och ansvarig sjuksköterska Carina Yngvesson i det konferensrum som numera benämns ”Coronarummet”. Det är här i hjärtat av kommunhuset som de dagliga krisledningsmötena hålls.

– Vi brukar vara runt sju personer på plats. Sedan är övriga i vår förstärkta ledningsgrupp med via länk. Dessutom har vi möten med enhetscheferna i äldreomsorgen digitalt varje torsdag. Vi använder oss mycket av digital mötesteknik, något som gått över förväntan.

Annons

De första Coronafallen har nu rapporterats in från Växjö kommuns äldreomsorg konstaterar Eva, Suzanne och Carina.

– Vi håller nu på att göra olika riskscenarier. Sen vet vi inte hur omfattande eller långvarigt det blir.

Det absolut viktigaste rådet som gäller både personal, omsorgstagare och samtliga medborgare är att följa de basala hygienrutinerna och att avstå sociala kontakter som inte är nödvändiga.

– Tvätta händerna ofta, undvik besök och stanna hemma om du känner dig sjuk. Det är värt att upprepa. Alla måste ta sitt ansvar.

Växjö kommun har sammanlagt 1800 personer inom hemsjukvården. Patienterna finns i hemmen och på boenden. Dessa befinner sig alla i riskgruppen och det är därför viktigt att på alla sätt försöka skydda dem från smittspridning. En åtgärd som införts är besöksrestriktioner på äldreboenden. Bara enstaka undantag görs.

– Exempelvis om någon befinner sig i livets slutskede och anhöriga vill göra besök, då ordnar vi det.

Behovet av sociala kontakter finns förstås, men med teknik och kreativa idéer går det att lösa menar Suzanne.

– På exempelvis äldreboendet Lammengatan i Lammhult har de äldre fått testa att hålla kontakt med de anhöriga via Skype, något som fungerat mycket bra.

Och besök utomhus är fortfarande tillåtna.

– De äldre har möjlighet att ta utomhuspromenader med sina anhöriga. Risken för smittspridning är betydligt mindre utomhus. Frisk luft är dessutom bra ur hälsosynpunkt.

Annons

När det gäller skyddsutrustning, bland annat munskydd, skyddsglasögon, handskar och visir, bedöms tillgången som begränsad och på längre sikt kan det bli besvärligt.

– Skulle virusutbrottet pågå länge kan det uppstå brist, konstaterar Carina.

Hur är det då med personalförsörjningen? Totalt har omsorgsförvaltningen 2300 anställda. Alla som känner av sjukdomssymtom uppmanas att stanna hemma.

– Man ska sedan av säkerhetsskäl stanna hemma 48 timmar efter att symtomen försvunnit.

I dagarna har omsorgsförvaltningen fått möjlighet att börja Coronatesta sin personal. Det handlar i nuläget om två provplatser per dag. Svar på provtagningen tar i regel ett dygn.

– Det är värdefullt om vi med säkerhet vet att personal inte bär på Coronasmittan. Vi gör en prioriteringslista. Nyckelpersoner, bland annat personal som sköter respiratorer, testas först.

Skulle någon enhet drabbas av ett stort bortfall finns möjlighet att flytta över personal från andra avdelningar. Dessutom genomförs just nu en kompetensinventering.

– Vi inventerar alla medarbetare från andra förvaltningar som i en akut situation skulle kunna träda in och hjälpa till inom äldreomsorgen, säger Ewa.

Som i alla krissituationer är prioritering en nyckelfaktor.

– Vissa samhällsviktiga verksamheter måste vara igång medan andra är mindre viktiga och skulle kunna stängas ner under en viss tidsperiod.

Annons

Hur blir de med beviljade semestrar för personalen? Kan de behöva dras in?

– Vi håller det öppet i avvaktan på utvecklingen. Men vi möter en stor förståelse. De flesta vill inte åka iväg på semesterresor om de vet att arbetskamraterna hamnar i ett tufft läge.

Överlag är förståelsen och engagemanget stort bland medarbetarna för de extraordinära åtgärder som behövs och kan behövas. Ewa, Suzanne och Carina är imponerad av engagemanget.

– Medarbetarna gör fantastiska insatser!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons