Annons

Ali drömmer om berömmelse

– Sång är mitt liv, jag vill delta i sångtävlingar som arabiska idol och The Voice.
– Jag älskar att sjunga på arabiska, att blanda arabiska och svenska i en och samma låt låter som jättebra ide.
– Att lära sig svenska hjälper dig med integrationen, att förstå samhället och öppnar upp flera möjligheter för dig.
Växjö • Publicerad 17 mars 2019
Foto: Maha Nasser

26-åriga Ali Kassab anlände till Sverige i september 2015 efter en prövande resa som varade en månad. Likt andra syrier tvingades Ali lämna sitt hemland på grund av kriget, säger Ali i en intervju med VXOnews.

– Jag pluggade sista året på ingenjörslinjen på universitetet. Jag hade nästan tagit examen, men tvingades lämna mitt land, min familj och vänner. Jag valde att komma till Sverige i hopp om trygghet, frihet och en bättre framtid.

Annons

Musik och att sjunga ligger Ali varmt om hjärtat. Han är en talangfull ung man med en vacker röst som startade sin resa med musik tidigt.

– Jag började sjunga när jag var 12 år gammal. När jag upptäckte min kärlek för sång och musik och då började jag utveckla min talang. Jag skrevs in hos musikinstitutet, jag hade tur som fick mycket hjälp och stöd från mina vänner. Jag spelade även konserter på universitetet eller på speciella tillfällen, säger Ali.

Han deltog i en ett lokalt sångtävlingsprogram som heter The Voice Aleppo. Han tog sig hela vägen till live framträdanden. Tyvärr tvingades han lämna sin dröm bakom sig. Han lämnade Syrien för ett hemland där han kan vara säker, så att han kan uppnå sin dröm.

– Att sjunga är att leva för mig. Jag älskar att sjunga. Och känner det i mitt blod. När jag tappar hoppet så finner jag liv och hopp i sången. Jag njuter av att sjunga, jag känner mig levande. Jag bidrar till livet genom att sjunga. Min dröm är att bli en superstjärna.

Vad är din plan för att slå igenom?

– Det finns ett flertal olika planer men en är att, precis som flera kända sångare, slå genom sociala medier och konserter eller tävlingsprogram så som arabiska idol eller The Voice. Jag tränar mycket just nu och lägger upp mycket på sociala medier.

Kommer du sjunga på arabiska eller svenska?

– Jag är väldigt duktigt på arabiska låtar och känner igen mig i arabiska låtar. Jag känner att min själ sjunger på arabiska, men det betyder inte att jag inte kommer sjunga på något annat språk. Jag skulle vilja sjunga på engelska och svenska för mina icke-arabiska fans. Jag skulle dessutom vilja kombinera arabiska och svenska i en låt. Jag tror det hade varit en succé, tillägger Ali.

Enligt Ali så var de största svårigheterna med att komma till Sverige att integrera och att skaffa vänner, vilket beror på att kulturerna är så olika i Sverige och Syrien.

– Först och främst var jag tvungen att lära mig språket så att jag kunde förstå samhället och lära känna nya vänner, vilket tog lång tid. Svenskar är faktiskt ett väldigt vänligt folk som älskar att hjälpa andra. Om de ser att du har talang eller att du kan bidra till samhället så tvekar de inte att hjälpa dig.

Annons

Utöver att vara musiker så jobbar han som svensklärare hos studiefrämjandet. Där lär han nyanlända som inte fått sitt medborgarskap än och kan därför inte gå i skolan.

– När jag kom till Sverige så pratade jag engelska och valde sen att utmana mig själv genom att lära mig svenska. Eftersom svenska var nyckeln till att förstå samhället och få ta del av möjligheter. Jag har slutfört alla steg av att lära mig språket. Nu jobbar jag som svensklärare för nyanlända hos studiefrämjandet, jag har jobbat här i nio månader. Jag får hjälp av Frank Jonelis som gav mig möjligheten och självförtroendet som fick mig att tro på mina förmågor, och jag känner att jag kan bidra i samhället. Jag är tacksam för hans tillit och de möjligheter han har gett mig.

Vad är din plan för stabilitet i Sverige?

– Jag har ingen specifik plan. Däremot hoppas jag att mina drömmar ska gå i uppfyllelse inom en snar framtid. Utöver det så börjar jag studera på universitetet nästa sommar. Jag har inte bestämt vad jag ska studera ännu men funderar på att avsluta det jag påbörjade på ingenjörslinjen. Jag spelar in arabiska låtar med min vän Nader Mukarker som också är musiker samt producent, som hjälper mig med min utveckling. Tillsammans med vår musiklärare Pär Alexusson, som även hjälpte till att spelade in låten. Aref Yousefi filmade musikvideon. Låten släpptes på alla hjärtans dag. Det är en låt av den berömda arabiska sångaren Nancy Ajram, am bet alla feek. Låten är producerad på ett sätt som inte är likt originalet. Sen tänker jag släppa egna låtar.

Ali Kassab avslutar intervjun med tips till nyanlända, och betonar vikten av att lära sig svenska.

– De som vill lära sig svenska kan inte bara förlita sig på vad de fick höra i skolan. Det krävs att man övar och pratar med vänner. Att lära sig språk i ett klassrum kan vara tråkigt, men när du träffar nya människor som delar intressen med dig. Då är det lätt och roligt att lära sig och det går jättefort. Du bör ha ett mål i livet och man måste lägga ner tid och anstränga sig för att uppnå det.

Maha Nasser
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons