Annons
Krönika

Lisa Lange Bengtsson: Älskade och hatade jul

Krönika av Lisa Lange Bengtsson.
Lisa Lange Bengtsson
Publicerad 19 december 2017
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Nadia Hagberg

Julklappar ska köpas, gröten ska kokas, julgranen ska kläs och rimmen ska skrivas. Julstressen är här, i år igen. Och trots att vi klagar och gnäller varje år över denna stress så lär vi oss aldrig att bli bättre till nästa år. Varför? Och vem stressar man för? Sig själv eller barnen? Eller att svärmor ska komma på julafton och med sina kritiska ögon granska att allt är hemlagat, både köttbullarna och den inlagda sillen.

Barnen längtar efter den där speciella dagen på året. De längtar till julafton, en fröjdefull julafton där hela familjen är samlade och man är glada och lyckliga. Barnen bryr sig inte om pepparkakorna är köpta i affären eller om granen är av plast så länge som de får vara med och klä den. Barnen vill inte ha sönderstressade föräldrar till jul, nej de vill ha föräldrar som kan njuta av julen och struntar i alla måsten. Själv har jag varken putsat fönstren innan julgardinerna kom upp och jag har inte heller gjort några fina dekorationer till bordet. Jag har faktiskt inte ens skrivit några julkort, och vet ni vad? Det blir jul ändå hemma hos oss.

Annons

Vi stressar nästan varje dag, alla dagar på året så varför inte varva ner oss själva och börja njuta av livet? För helt plötsligt så är julen över och tomtarna plockas ner i kartongen som ställs upp på vinden och man är så trött på all julmat, och man funderar varje år ”Vart har denna jul bara tagit vägen?” Jag sätter mig hellre i soffan med lite glögg och köpta pepparkakor tillsammans med mina barn och njuter av det vita som ligger så vackert utanför och jag njuter av ljusen, dofterna och jag njuter av att bara vara.

Du behöver inte vara någon super-power-förälder som hela tiden ska göra allt som andra har gjort i hundra år. Det behöver inte vara en åtta olika sorters sill på julbordet som sedan bara tre äter av. Glöggen behöver du inte heller göra själv, det finns jättegoda i affären. Du behöver inte stressa! Att sitta och titta på sina sociala medier vid denna tid på året gör en ännu mera stressad. Nästan som att det är lite av en tävling om vem som har gjort mest godis och vem som har rullat flest köttbullar eller vem som har gjort stressat mest under dagen. En klapp på axeln ”Å, vad duktig du är” för att sedan börja googla på den mest avancerade kolan som slutar med att du har bränt sönder dina fingrar och kolan har bränts vid. Eller när du ser att någon har gjort en egen halmtomte med rött siden band virat runt sig och du börjar genast hugga granris för att börja binda ihop en egen gran-bock. Detta slutar i att du har bundit ihop dig själv och du har barr på de mest otänkbara ställena. Du läser hur folk ysta sin egen ost, stöper sina egna ljus och du själv har precis kommit från IKEA och köpt upp en årsförbrukning av ljus.

Det jag vill säga är att du gör det du vill, så länge som du mår bra av att göra det! Stressa inte, utan njut! Njut av tiden tillsammans. Julen är en tid som vi ska vara tillsammans, alla nära och kära. En tid som vi ska känna glädje och lycka över att ha varandra.

Kram Lisa

Annons
Annons
Annons
Annons