Annons

Anders Borg gästade Växjö

Växjö • Publicerad 17 januari 2019
Foto: Anders Borg

Förre finansministern Anders Borg är numera tillbaka i näringslivet som investerare. Sina tankar kring företagande och världsekonomi delade han med sig av när han gästade Almis kapitaldag i Växjö.

Globalisering och digitalisering är två megaskiften som förändrar hela vår värld.

Annons

Almis kapitaldag på Växjö Teater lockade storpublik och det stora dragplåstret var Anders Borg, svensk finansminister under åtta år och numera en tung aktör inom näringslivet som investerare. Hans hängivenhet för siffror och statistik är dessutom intakt. För Växjöpubliken gjorde han en ekonomisk omvärldsanalys över rådande läge.

Vi har fortfarande en hyfsad global tillväxt. Även om det mattats av så befinner vi oss ännu i en högkonjunktur. Men de politiska spänningarna, bland annat mellan USA och Kina, kommer dock göra de finansiella marknaderna svängiga framöver.

Sverige liksom övriga Norden är just nu en väldigt stark region menar Anders Borg och framhöll framgångsfaktorer som ett internationellt, högteknologiskt näringsliv och tillgången till välutbildad arbetskraft. Den stora svagheten är den extrema skuldsättningen, bland annat som en följd av stigande bostadspriser i storstadsområdena.

Skuldsättningen är unikt hög i Norden. Det kan medföra att en kommande lågkonjunktur drabbar oss extra hårt.

När Anders Borg blickar ut över världen ser han två stora trender, eller snarare megaskiften.

Det handlar om globalisering och digitalisering. Och det här är inget som gäller just i år eller nästa år. Globalisering och digitalisering är här för att stanna. Vi kommer få en annorlunda värld.

Globaliseringen och digitaliseringar innebär både möjligheter och utmaningar. För snabbväxande företag med ett globalt perspektiv finns en jättepotential menar Anders Borg och pekar på att entreprenörsdrivna företag idag kan nå världsmarknaden näst intill svindlande snabbt.

Det tog exempelvis bara 32 dagar för det finska mobilspelet Angry Birds att slå igenom över hela världen. För kristendomen tog det 1000 år att nå samma utbredning!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons