Annons

Andrija blev årets eldsjäl och har lyft boxningen i Växjö

Vinnare av priset Årets Eldsjäl i Växjö kommun heter Andrija Martic, tränare för proffsboxaren Shady Gamhour men framför allt grundare av boxningsklubben ATF Gym som idag har 170 medlemmar i alla åldrar.
– Vi är som en stor familj här. Som boxningsledare blir man som en extrapappa för ungdomarna.
Växjö • Publicerad 13 september 2019 • Uppdaterad 25 februari 2020
Foto: Privat

34-åriga Andrija är boxningskillen som blev tränare och som varit med om att ta fram och utveckla en av Sveriges främsta boxare, Shady Gamhour. Historien började 2012 när Andrija ville ha igång tävlingsverksamheten i Växjö och därför startade boxningsklubben ATF Gym. Framgångarna lät inte vänta på sig. Det blev snabbt både SM-brons, SM-silver och SM-guld.

– Boxningsfolket i Sverige blev helt överrumplade. Vi var ju en helt okänd klubb. De frågade, vilka är ni?

Annons

En av Andrijas adepter var Shady Gamhour.

– Jag såg talangen direkt. Han var ambitiös, ödmjuk och hade en extrem disciplin och vilja att lära sig saker.

Andrija var då bara 24 år och ansågs väldigt ung för att vara tränare till ett sådant glimrande boxningslöfte. Snacket gick.

– Jag förstod folks tankar, de undrade vem jag var.

Men Andrija och Shadys samarbete fortsatte och har idag tagit dem ända till toppskiktet av proffsboxningen i USA. I fjol erövrade Shady WBF-bältet i mellanvikt och på lördag går han en match om NBA-bältet. Blir det vinst tar Shady ett rejält kliv upp i rankingen och hamnar bland världens 70 bästa boxare. Bakom framgångarna ligger år av målmedveten träning och sparring.

– För att bli bra i boxning måste du vara extremt disciplinerad. Att vara fysiskt stark räcker inte. Det handlar om teknik och mental styrka. Du ska lära dig träffa rätt men framför allt lära dig att INTE bli träffad.

Att våga är också viktigt. Andrija och Shady tog chansen och åkte över till USA på vinst och förlust. De sparrade med mängder av boxare på olika klubbar. I New York var det till sist en tränare som rekommenderade Shady att provboxas hos boxningslegenden Roy Jones Jr i Florida.

– Vi hoppade in i bilen och körde i full fart mot Florida. Efter en 17 timmar lång bilresa kom vi fram och välkomnades av Roy. Han lät sedan Shady direkt gå åtta ronder. Roy gillade vad han såg och nu är han Shadys promotor i USA.

Parallellt med träningen av Shady har Andrija hela tiden fortsatt driva ATF Gym, som idag är Växjös största boxningsklubb med totalt 170 medlemmar.

– Vi har vuxit otroligt snabbt. Idag har vi nästan växtvärk eftersom vi har svårt att få tag i ledare till alla ungdomar.

Annons

En bra boxningsledare enligt Andrija är både hård och snäll.

– Det gäller att vara psykologisk. Du måste vara tuff och säga till när något är fel men också vara som en hygglig kompis. Allra viktigast är att ha NÄRVARO. Att vara boxningsledare kräver engagemang. Du ska vara med ungdomarna i allt de gör, det funkar inte om du tappar fokus och tittar bort.

Andrija beskriver ATG Gym som en enda stor familj, där medlemmarna kan prata om allt mellan himmel och jord.

– Alla ungdomarna här är måna om att vara kvar i klubben. De vet att de åker ut om vi får veta att de gjort något dumt. Därför berättar de alltid självmant om något har hänt. Samma sak om de själva råkat illa ut hemma eller på skolan. Vi är alltid öppna mot varandra. Som boxningsledare blir man som en extrapappa.

I samband med Karl-Oskardagarna nyligen fick Andrija utmärkelsen Årets Eldsjäl i Växjö kommun, ett erkännande för de insatser han gjort för Växjös ungdomar. Priset har framför allt fått de utanför boxningsvärlden att få upp ögonen för ATF Gym och boxningens betydelse i samhället.

– Boxning får vanligtvis inte mycket uppmärksamhet i media. Det skrivs mest om ishockey och fotboll.

Men Andrija kan samtidigt konstatera att det nu snackas mycket boxning ute på Växjös skolor.

– Fråga vilken kille som helst på skolorna, de har koll på Shady och hans framgångar. Att en Växjöbo blir boxningsproffs är stort.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons