Annons

Annika – prisad eldsjäl som sätter Lammhult på kartan

Lammhult • Publicerad 13 oktober 2018
Foto: David Färdigh

För 36 år sedan var det slumpen som tog Annika Hallquist till Lammhult. Idag är hon en av samhällets mest engagerade och hängivna föreningsmänniskor, vilket nyligen resulterade i att hon blev utsedd till Årets Eldsjäl i Växjö kommun 2018.

– Det känns hedrande. Dessutom är det extra roligt att Lammhult sätts på kartan!

Annons

Magazinet träffar Annika på Zack´s Lammhults värdshus. Samhällets träffpunkt är numera uppdelad där företaget CaZ äger och driver restaurangen medan den andra halvan av fastigheten ägs och förfogas av Folkets Hus.

– Det blev den bästa lösningen, och vi har ett jättebra samarbete där vi tar nytta av varandra vid olika evenemang.

Att det blev Lammhult för Annika beror mycket på tillfälligheternas spel. Ursprungligen är hon från Nyköping innan flyttlasset gick norrut till Östersund, där hon var verksam i elva år som arbetsterapeut.

– En sjuksköterskakollega till mig berättade en dag att hon skulle flytta till ett samhälle som hette Lammhult i Småland och där börja jobba på ett nystartat sjukhem. Hon frågade om jag var intresserad av att hänga med om det dök upp någon tjänst som arbetsterapeut. Visst, hävde jag ur mig mest på skoj. Sen ringde hon plötsligt och berättade att det dykt upp en tjänst, kommer du?

Annika visste absolut ingenting om Lammhult men för att kolla vad samhället kunde erbjuda tog hon bilen och körde ner till de småländska skogarna.

– Det var en fin sommardag och Lammhult gav ett charmigt intryck med sina många sjöar och sitt mysiga centrum. Ett litet, tryggt och gemytligt samhälle. Jag var då ensamstående tvåbarnsmamma och tyckte att Lammhult verkade vara en passande miljö att bosätta sig i. Och här har jag nu bott i 36 år!

Efter att först jobbat som arbetsterapeut på sjukhemmet i Lammhult så blev Annika så småningom erbjuden en tjänst på Växjö Centrallasarett, vilket kom att leda till att hon bytte yrkesinriktning.

– Jag övergav jobbet som arbetsterapeut och började istället arbeta med ledarskap. De sista åren fram till pensionen hade jag olika typer av chefsbefattningar. Under de åren pendlade jag och hade bara mitt privata liv i Lammhult.

Hur kom det sig sedan att du valde att engagera dig i föreningslivet?

– När jag gick i pension blev jag tillfrågad att engagera mig i först Folkets Hus-föreningen och därefter i Lammhults Samhällsförening. Det engagemanget har gjort att jag lärt känna Lammhult och insett vilket fantastiskt samhälle det är!

Annons

Dessutom kunde Annika också använda sig av de erfarenheter och kontakter hon tidigare skaffat sig i yrkeslivet i egenskap av ledare inom kommun- och regionförvaltning.

– Jag var van vid kontakter med myndigheter, och det är till stor nytta även i föreningslivet.

I dag är Annika en av de drivande krafterna för att utveckla Lammhult. Det handlar om allt från att arrangera Lammhultsdagen och Julmarknaden till att påverka politikerna att bygga fler bostäder.

– Det behövs framför allt fler hyreslägenheter. Vi föreslår fortsatt byggnation på de tomter som står till förfogande, exempelvis Lyckans höjd.

En fråga som Lammhults Samhällsförening länge drivit är en ny sporthall. Nu ser det ut att bli verklighet i samband med att den nya skolan byggs. I dagarna väntas dessutom föreningen få grönt ljus från Växjö kommun gällande skapandet av ett parkområde på den tomma ytan bakom ICA. Boverket har redan avsatt pengar och med tillskottet från kommunen så kan planering och byggnation startas inom kort.

– Målet är att kombinera invigningen med Lammhultsdagen 2019 som då flyttas till hösten. Parken ska bli en oas som är tillgänglig för alla åldrar, bland annat med utescen, grillplats och möjligheter till fysisk aktivitet.

Annika lägger otaliga timmar på sitt föreningsengagemang, men på samma sätt som det kräver energi ger det också kraft.

– De sociala nätverken och samarbetet i och mellan föreningarna är väldigt givande.

I samband med Karl Oskar-dagarna i augusti mottog Annika dessutom utmärkelsen Årets Eldsjäl i Växjö kommun 2018. Priset kom som en överraskning, men gjorde henne både hedrad, stolt och rörd.

– Det är kul när Lammhult uppmärksammas. Så jag blev extra glad över att få bidra med att sätta Lammhult på kartan!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons