Annons

Annika varnar för en toksvag krona

Riksbankens minusränta och stimulans av ekonomin har lett till att kronan nu är toksvag, vilket gör att importbolagen blöder och att exportföretagens effektivitetsarbete uteblir. Det menar Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som besökte Växjö i samband med Börs- och Finansdagen.
Växjö • Publicerad 18 maj 2019
Foto: David Färdigh

Börs- och Finansdagen på Linnéuniversitetet arrangerades av Börsgruppen på Ekonomihögskolan i samarbete med Aktiespararna i Växjö. Bland föreläsarna fanns Per H Börjesson, medgrundare och VD på Investmentbolaget Spiltan. Han är dessutom författare till boken, Så här blir du miljonär i hängmattan.

– Genom egna beslut och långsiktigt sparande kan alla svenskar bli miljonärer. Du behöver bara ha karaktären att följa ett antal förnuftiga råd, bland annat att investera i sådant som du begriper och i bolag som är lönsamma. Sen gäller det dessutom att ha is i magen och undvika frestelsen att hela tiden köpa och sälja aktier.

Annons

Att inte följa strömmen är ett annat bra råd menar Per, som i sin bok citerar sin förebild och inspirationskälla Warren Buffett, framgångsrik amerikansk investerare och finansman.

– Var rädd när alla andra är giriga, var girig när alla andra är rädda.

Någon som gärna vill ge kloka råd till Stefan Ingves och de övriga i Riksbanken är Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som tidigt varnade för konsekvenserna av minusränta, hushållens höga skuldsättning och en försvagad krona. Hennes farhågor har inte minskat.

– Vad Riksbanken gör idag är att försöka bromsa avmattningen i ekonomin genom att ha minusränta och att köpa statsobligationer, vilket i praktiken är att trycka pengar. Effekten har blivit en toksvag krona. En euro kostar i dagsläget 10.80. Jag skulle tippa att kusen höjs till 11 innan året är slut.

Vilka risker innebär detta för svensk ekonomi?

– Importbolagen blöder, något som ökar sårbarheten i ekonomin. Visst gynnar kronkursen delvis exportföretagen, men risken är de blir fat lazy, det vill säga inte gör de nödvändiga effektiviseringar som krävs för att långsiktigt kunna vara konkurrenskraftiga.

Vad som pågår just nu i världen enligt Annika är att centralbankerna skjuter upp sina räntehöjningar och stimulerar ekonomierna för att dämpa konjunkturavmattningen.

– Ingen centralbankschef vill gå till historien som den som knäckte högkonjunkturen.

I den amerikanska ekonomin är signalerna fortfarande optimistiska och även om investeringstakten fallit tillbaka i den kinesiska ekonomin så är tillväxten alltjämt hög. Mer oroad är Annika över Euro-området.

– Tyskland visar till exempel svaga tillväxtsiffror. Europa står inför stora utmaningar framöver. Inget enskilt europeiskt land kan mäta sig med stora ekonomier som USA och Kina, därför behövs EU-samarbetet. Min uppmaning är därför, gå och rösta i EU-valet den 26 maj!

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons