Annons

Annorlunda trähus kan bli verklighet

Publicerad 24 april 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Tillsammans med Sveriges Tekniska forskningsinstitut håller Linnéuniversitetet på att utreda ett projekt om möjligheterna för att bygga ett 20-våningshus med trästomme. Projektet förväntas vara klart om två och ett halvt år.

Innan någon spade sätts i marken finns det en hel del att utreda. Det är det som Marie Johansson, projektledare ska titta närmare på.

Annons

– Det finns ganska många saker att tänka på. Hur mycket blåser det från sidan och klarar vi då stabiliteten i huset så att det inte viker sig. Klarar vi vibrationer och svängningar. Brand är ju också något som måste utredas mer, där kanske man måste titta på nya lösningar, säger hon till SR Kronoberg.

Att bygga höghus med trästomme är något som flera aktörer runt om i världen har blivit intresserade av. I Norge finns det ett 14-våningshus, i Vancouver finns ett projekt och i Österrike är de på väg att byggas. I Växjö finns det redan lägenheter där stommen är helt i trä, nämligen åttavåningslägenheterna vid sjön Trummen.

Det finns inga speciella regler för att bygga med just trästomme, man kan dra på hur högt man både kan och vill så länge de uppfyller kraven, som är samma för alla slags material.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons