unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anonym givare skänkte en miljon till kyrka

Sjösås nya kyrka i Braås kallas i dagligt tal Viås kyrka.
Sjösås nya kyrka i Braås kallas i dagligt tal Viås kyrka.
Foto: Svenska kyrkan

En person som har avlidit har testamenterat en miljon kronor till Viås kyrka, eller Sjösås nya kyrka, i Braås. Givaren vill vara helt anonym och är hemlig för Svenska kyrkan och allmänheten, skriver Smålandsposten.

Växjö pastorat har beslutat att ta emot gåvan och att församlingsrådet i Sjösås församling och kyrkogårds- och fastighetsförvaltningen ska föreslå hur gåvan ska utnyttjas.

– Det är ett stort ansvar, ett förtroende och vi vill göra det så bra som möjligt. Det är viktigt att det blir ett mervärde för församlingen. Det ska synas att det är gåvomedel utan att nämna vem det är, säger pastoralchef Daniel Sjöö till Smålandsposten.

De har haft ett första möte och några av satsningarna som nämns är en toalett i kyrkan och att frigöra en yta i kyrkan för att "kunna ha samvaro”.