Annons

Anställd smittades av farlig bakterie

Växjö • Publicerad 28 januari 2020
Foto: Smålandsposten

I höstas blev en anställd vid rättspsykiatriska regionkliniken smittad av legionellabakterien. Medarbetaren fick lunginflammation orsakad av legionella och vårdades på sjukhus. Region Kronoberg upptäckte förhöjda halter av bakterien legionella i vattnet i en av rättspsykiatriska regionklinikens byggnader. Regionen satte in omedelbara åtgärder för att minimera risken för att patienter och medarbetare drabbas. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Vi ser allvarligt på att en medarbetare hos oss blivit sjuk på arbetsplatsen. Idag är medarbetaren frisk och jobbar igen. Vi anmäler nu händelsen enligt rutin till Arbetsmiljöverket, säger biträdande verksamhetschef David Wirdelöv.

Bland åtgärder för att minska risken för smitta fanns nya duschmunstycken med filter som säkerställer att vattnet är fritt från bakterier och en temperaturhöjning på vattnet som går ut i ledningarna. Systemet spolades också med hetvatten för att skölja ur och minska mängden bakterier.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons