Annons

Anställda går in som delägare

Växjö • Publicerad 7 januari 2019
Kronfönster AB
Kronfönster ABFoto: Lennart Ernstsson

Efter höstens konkurs gör Växjöföretaget Kronfönster en nystart. Tio delägare, inklusive sex stycken anställda, kommer satsa på försäljning av PVC-fönster och träfönster med specialmått.

– Det är back to basic. För 2019 siktar vi på en omsättning runt 35 miljoner, berättar Magnus Fransson och Björn Jevin, VD respektive delägare.

Annons

Växjöföretaget Kronfönster har varit en riktig näringslivsraket. Företaget nådde på kort tid stora framgångar med sina PVC-fönster samt träfönster med specialmått, men när de även siktade in sig på den stora träfönstermarknaden och köpte en stor fabrik i Polen så sprang man rakt in i glasväggen. Försäljningen av träfönster tog aldrig fart och istället följde snabbt växande miljonförluster. Till slut blev situationen desperat.

– Huvudägaren Carl-Gustaf Svensson gjorde verkligen allt för att rädda sitt livsverk och undvika en konkurs, bland annat var han villig att sälja sitt 68-procentiga ägande i bolaget för en krona. Tyvärr nåddes ingen lösning, berättar Magnus Fransson och Björn Jevin, som beskriver ett väldigt traumatiskt 2018.

– Carl-Gustaf gick in i väggen och kollapsade. Jag gick in i VD under våren men insåg att förlusterna i Polen innebar en alltför stor uppförsbacke. Situationen blev ohållbar, berättar Magnus.

I november var konkursen ett faktum. Såväl fordringsägare och investerare gjorde stora förluster. Ett utdraget konkursförfarande riskerade dessutom leda till ett definitivt slut på Kronfönsters verksamhet. En grupp på sex anställda i Kronfönster plus fyra utomstående investerare tog då beslutet att gemensamt försöka köpa konkursboet.

– Vi la ett bud och vann. Tanken är att förvalta och utveckla den del av Kronfönsters verksamhet som varit bärande och konkurrenskraftigt, det vill säga PVC-fönster och träfönster med specialmått. Så nu är det back to basic som gäller!

Magnus går in som VD och tillsammans med Björn är han en av tio delägare. För 2019 är budgetmålet att nå en omsättning på 35 miljoner och en vinst på 3.

– Vi ska fokusera på det vi är bra och marknadsledande på. Tanken är att växa i lagom takt. I nuläget är vi sex anställda plus några till på konsultbasis. Rullar allt på enligt planerna så kan det säkert bli aktuellt med nyanställningar framåt våren.

Kronfönster har dessutom passande nog flyttat sina lokaler med kontor och showroom till Glashotellet på Norremark.

– Man kan säga att vi hittat hem!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons