Annons

Asylsökande får inte ersättning om de flyttar till områdena i Växjö

Växjö • Publicerad 22 april 2020
.
.Foto: Anna Nordström

Riksdagen har tagit ett beslut som innebär att asylsökande som på egen hand ordnar bostad i ett område med socioekonomiska utmaningar inte ska ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag från Migrationsverket. Regeringens förhoppning är att beslutet ska leda till att fler asylsökande väljer att bo i områden där det finns bättre förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande, minskad risk för utanförskap och en bättre integration.

– Detta löser såklart inte allt men beslutet är ett bra första steg för minskad segregation i Växjö kommun. Det gör att vi kan skapa bättre förutsättningar för en bra välfärd och framförallt en minskad belastning på skolorna i dessa områden. Vi kommer att noga följa läget och analysera konsekvenserna, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Växjö kommun har fått i uppgift att identifiera områden med socioekonomiska utmaningar. Det är Araby, del av Teleborg (Teleborgs centrum), Braås och Lammhult som listas av kommunen.

Områdesbegränsningen gäller från den 1 juli 2020 och berör inte personer som redan idag har eget boende.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons