Annons

Asylsökande får möjlighet att studera

Publicerad 21 juli 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

För att ge asylsökande chansen att studera har ett nytt stipendium införts. Linnéuniversitetet har avsatt 600 000 kronor för det i år, skriver Smålandsposten.

– Tanken med stipendiet är att man kan påbörja sina studier redan under tiden som man sitter och väntar på beslut om uppehållstillstånd. Det handlar om att räcka ut en hjälpande hand till de som söker asyl så att de kan skaffa sig förutsättningar för att etablera sig på arbetsmarknaden med hjälp av utbildning, säger Peter Citron, sektionschef på antagningen och international office vid Linnéuniversitetet till Smålandsposten.

Annons

För att en asylsökande ska få studera måste denne uppfylla behörighet för kurser och program. Det innebär att betyg och förkunskaper från hemlandet valideras. Hittills har ungefär 250 personer ansökt om stipendiet.

Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd, skriver i ett pressmeddelande att kommunen välkomnar satsningen och att "det är betydelsefullt att ha ett universitet som tillsammans med kommunen tar ansvar för en fungerande arbetsmarknad. Integrationsutmaningen är påtaglig, alla krafter som kan bidra till snabb etablering av nyanlända bör välkomnas."

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons