Annons

Återhållsam budget har presenterats

Publicerad 30 maj 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

Under tisdagen presenterade majoriteten i Växjö sin budget för 2018 och enligt företrädare från de fem styrande partierna ligger fokus på kunskap, trygghet och hållbar tillväxt. Budgetförslaget genomsyras även av en återhållsamhet där kärnuppdraget ska prioriteras. Effektiviseringskrav ligger på flera av kommunens nämnder, medan utbildningsnämnden även detta år får det största resurstillskottet.

Det går fortfarande bra för Växjö och kommunen har i nuläget ett eget kapital på dryga miljarden, samtidigt understryker företrädare att kärva tider är att vänta.

Annons

– Prognoserna visar nu att kommunerna i Sverige behöver rusta för sämre tider och då är det viktigt att lägga fokus på kärnuppdraget. Växjö har en god ekonomi som ger goda marginaler och det är en ordnad ekonomi som är grunden för att vi ska kunna möta de uppmaningar vi nu står inför, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det relativt blygsamma beräknade resultatet för 2018 är satt till 7 miljoner, vilket kan jämföras med förra årets prognos för samma period på 26 miljoner.

– Det kan tyckas vara en siffra relativt nära nollan, men med tanke på det överskott vi redan har så är det något vi kommer klara med råge. Vi öppnar även möjligheten att göra förändringar i den liggande budgeten nu till hösten då vi inte med säkerhet kan säga hur statsbidragen slår ut. Ett enkelt beslut i riksdagen kan förändra situationen över en natt.

Prioriteringarna handlar främst om trygghetsskapande åtgärder, ytterligare satsningar på skolan samt ett resurstillskott som ska intensifiera kommunens miljö- och klimatarbete. Utbildningsnämnden blir den nämnd som får det största tillskottet med drygt 113 miljoner kronor men i andra är det effektiviseringar, eller så kallat omvandlingstryck, på totalt 71 miljoner som gäller.

– Alla nämnder har de resurser som krävs för att de ska kunna göra ett gott arbete, däremot finns det alltid små saker man kan justera för att göra det mer effektivt. Budgeten är även ny på det sätt att vi lämnar mer åt respektive nämnd att besluta om, tidigare har det blivit lite dubbelkommando när kommunfullmäktige mer på detaljnivå beslutat om åtgärder. Det här är en budget som fokuserar på kärnuppdraget – en ekonomi i balans och effektivt nyttjande av resurser är en förutsättning för trygghet.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons