Annons

Auktionsfirma i Växjö säljer hakkors

Växjö • Publicerad 28 februari 2020
.
.Foto: Daniel Svensson

En auktionsfirma i Växjö säljer ting med bland annat hakkors som har tillhört en avliden persons samling från andra världskriget. Bilder på tingen ligger ute på auktionsfirmas hemsida och har lett till flera reaktioner.

– Jag är så fruktansvärt trött på att folk ringer hit, hetsar upp sig och jagar oss för att det auktioneras ut samlarsaker med hakkors. Folk samlar på allt och det här tillhör historien. Det är inget vi kan radera från det förflutna och varken jag, du, eller våra föräldrar har gått igenom detta, säger en anställd på firman till Smålandsposten.

Annons

Det är varken är olagligt att köpa eller sälja saker med hakkors. Däremot kan det vara ett brott att lägga ut bilderna på objekten på nätet. Det kan bedömas som hets mot folkgrupp.

– För att något ska räknas som hets mot folkgrupp måste det ha en spridning där objektet visas för minst fem personer. I det här fallet verkar det också vara så, i och med att det är en auktion. Många ser det som att man indirekt sprider ett budskap som missaktar judar. Hakkorset förekommer i väldigt många rättsfall i svensk lagstiftning, säger Zandra Brodd, chef vid Demokrati- och hatbrottsgruppen vid Region Syd, till Smålandsposten.

Zandra Brodd säger också att hon är skeptisk till att de väljer att publicera bilderna på sin hemsida och att det är något som bör prövas.

Här saknas innehåll

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons