Annons

Avstressningsmetod med bra flyt till Växjö

Floating innebär att man ligger i hudvarmt saltvatten och flyter i ett viktlöst tillstånd. Fredrik och Anja Karlsson på Moves & Motivation lanserade konceptet i Växjö och invigde nyligen sin nya floatingstudiuo.
– Förutom ökat välbefinnande och minskad muskelanspänning så ger du hjärnan vila. En timmes floating motsvarar fyra till åtta timmars sömn!
Växjö • Publicerad 19 december 2018 • Uppdaterad 24 december 2018
Avstressning med bra flyt! Floating innebär att man ligger i 35 gradigt saltvatten och flyter i ett viktlöst tillstånd, berättar Anja Karlsson på Moves & Motivation.
Avstressning med bra flyt! Floating innebär att man ligger i 35 gradigt saltvatten och flyter i ett viktlöst tillstånd, berättar Anja Karlsson på Moves & Motivation.Foto: David Färdigh

Hög stressfaktor i tillvaron är ett vanligt fenomen, inte minst nu i jultider. Att kunna ladda batterierna och låta både kropp och huvud koppla av är därför välkommet. Metoderna är många men en variant som förenar varmt saltvatten, viktlöshet och en total frånvaro av ljus och ljud är floating.

– Ursprungligen var det forskare på NASA som inför rymdexpeditionerna ville undersöka hur människor reagerar i viktlöst tillstånd. På den tiden fanns inga simulatorer i tryckkammare så istället testade man i vattenbassänger med hög salthalt där de blivande astronauterna fick flyta omkring, berättar Fredrik.

Annons

Just gravitationskontrollen är jobbkrävande för hjärnan. När gravitationen plötsligt försvinner så innebär det en betydande avlastning.

– Att flyta viktlöst är som att ge sin hjärna semester!

Floating kom till Sverige på 80-talet genom pionjären Bertil Fanger och började dyka upp på spa-anläggningar runt om i landet på 00-talet. Fredrik och Anja upptäckte floating av en slump 2003, och föll direkt.

– Ja, vi blev helt tagna av upplevelsen och bestämde oss genast för att införskaffa en anläggning till Växjö.

Intresset för floating har gått i vågor men nu märker Fredrik och Anja av en ökad efterfrågan. På Moves & Motivation har de nyligen renoverat och inrett en floatingstudio, som invigdes förra helgen. I en rogivande miljö lägger man sig i ett ljus- och ljudisolerat vattenkar, som innehåller cirka 900 liter 35-gradigt vatten med hög salthalt.

– Där flyter du sedan omkring i en timme. Det är en svävande upplevelse där stress och vardagsbekymmer flyter iväg. Både kropp och hjärna får vila. En timmes floating ger samma effekt som fyra till åtta timmars sömn, berättar Anja.

Hur djupt är vattnet?

– 25 centimeter. Så det är helt ofarligt. Du når botten direkt när du sticker ner handen i vattnet.

Minskad stress och muskelanspänning men också ökat kreativt tänkande är några positiva resultat av floating framhåller Fredrik och Anja. En förstagångsprovare på plats beskriver upplevelsen som meditativ. Fast efter en timme tyngdlöst flytande i vatten så infinner sig lätt en dåsighet.

– Så vi brukar rekommendera att inte kasta sig tillbaka in i vardagsstressen direkt efteråt.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons