Annons

Barn avled efter miss

Växjö • Publicerad 19 mars 2019
.
.Foto: Peter Åklundh

Två barnmorskor på kvinnokliniken i Växjö brast i sin yrkesutövning i samband med en kvinna skulle föda barn. De feltolkade fosterljudsövervakningen och kontaktade inte läkare, vilket ledde till att barnet senare avled under den igångsatta förlossningen, skriver Smålandsposten.

Kvinnan väntade sitt första barn och var i graviditetsvecka 41+6 när förlossningen sattes igång. Barnmorskorna ska, förutom att ha feltolkat fosterljuden och inte kallat på läkare, också ha dokumenterat händelsen bristfälligt i patientjournalen.

De två barnmorskorna har framfört att det ska ha varit glapp i kontakten på CTG-maskinen, vilket ska ha påverkat bedömningen. Inspektionen för vård och omsorg menar att de då stället skulle ha säkerställt att övervakningen fungerade som den skulle och dessutom tillkallat läkare.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons