Annons

Barnkonventionen har nu blivit en del av svensk lagstiftning

Från och med årsskiftet är Barnkonventionen en del av svensk lagstiftning. Organisationen Rädda Barnen hoppas nu att barnperspektivet ska få ännu mer tyngd i samhället, men exakt vilka effekter som lagändringen får är ännu oklart.
– Först behövs ett antal domar och prejudicerande fall, konstaterar Gunnar Wahlin och Ellinor Rydman, ordförande respektive ledamot i distriktsstyrelsen för Rädda Barnen i Kronoberg.
Växjö • Publicerad 2 januari 2020

När Barnahuset i Växjö invigdes 2017 var det en arbetsseger för Rädda Barnen. Att det inrättades en samlad och trygg lokal för barn som misstänks ha utsatts för sexuella övergrepp eller andra våldsbrott var ett krav som organisationen drev i många år.

– Det tog sin tid men vi är väldigt nöjda med resultatet.

Annons

När Rädda Barnen talar så lyssnar i regel makthavarna. Organisationen firade nyligen 100-årsjubileum och driver frågor om att barnens välbefinnande och rättigheter ska tillgodoses.

– Från att tidigare sysslat med insamlingsverksamhet så är vi numera främst inriktade på att ge direktstöd. Våra tre prioriterade områden idag är våldsutsatta barn, barn i socioekonomisk utsatthet och barn i migration, berättar verksamhetsutvecklaren Åsa Eliasson.

En aktuell fråga är vilket stöd som ges till familjer och barn med neuropsykiska diagnoser.

– Vi vet att det exempelvis i Växjö finns många barn som uteblir från skolan och istället blir hemmasittare. Vår roll är att våra pådrivande och undersöka hur kommunerna arbetar med de här frågorna. Finns det specialpedagoger? Ges det tillräckligt med resurser? Vad vi märker är att det skiljer sig mycket från kommun till kommun, berättar Gunnar och Ellinor.

FN:s Barnkonvention antogs 1989 och fastslår att barn är individer med egna rättigheter. Från och med årsskiftet gäller numera Barnkonventionen som svensk lag. Förhoppningen är att detta ska stärka barnens rättigheter och ytterligare lyfta fram barnperspektivet i samhället. Gunnar Wahlin och Ellinor Rydman tonar dock ner förväntningarna något.

– Vilken effekt förändringen får är ännu för tidigt att säga. Nu läggs det i juristernas händer. Lagens gränsdragningar ska tolkas juridiskt och nu väntar först ett antal domar och prejudicerande fall. Men att Barnkonventionen ska gå före alla myndigheters föreskrifter hoppas vi kan få stor betydelse.

Under fjolåret var Rädda Barnen ute bland kommunerna och förhörde sig om förberedelserna inför lagändringen.

– Hur förberedda kommunerna är skiljer sig åt. I Växjö till exempel anordnas den 7 januari en särskild utbildningsdag för kommunens förskolor.

Åsa Eliasson konstaterar att Rädda Barnen noggrant kommer följa kommunernas agerande så att lagens innebörd om att barnens rättigheter efterlevs.

– Barnens rättigheter ska genomsyra all verksamhet. Den allra viktigaste innebörden är att barn ska ha rätt till sina föräldrar. Tidigare lagstiftning har haft som fokus att föräldrar ska ha rätt till sina barn.

Annons

Ett antal prejudicerande rättsfall förväntas tydliggöra lagstiftningens räckvidd.

– Vi följer det med stort intresse. 2020 blir ett spännande år.

Gunnar och Ellinors drar paralleller till en annan lagförändring som kom härom året.

– Det vore önskvärt om Barnkonventionen uppmärksammades lika mycket som GDPR.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons