Annons

Barnmorskor tvingas ta semester tidigare och senare – ”Ekvationen går helt enkelt inte ihop”

Kronoberg • Publicerad 15 januari 2022
.
.Foto: JONAS LJUNGDAHL

De senaste åren har det varit svårt med semesterplaneringen för barnmorskor inom förlossning och BB. Förra året behövde semesterplaneringen för barnmorskor i slutenvården rivas upp med kort varsel, vilket ledde till sena besked om ny och förkortad semester.

Nu har Region Kronoberg beslutat att förlägga semesterperioden för barnmorskor inom förlossning och BB under perioden maj – september för 2022. De vill säkra patientsäkerheten under hela sommaren. Totalt berörs cirka 40 personer av beslutet.

Annons

– Jag skulle gärna vilja kunna ge alla barnmorskor fyra veckors ledighet under juni–augusti, men ekvationen går helt enkelt inte ihop. Även om vi tar in så mycket hyrpersonal som vi får tag på så kan vi inte täcka upp om vi inte sprider semestrarna över en längre period, säger Jennie Sjöman, verksamhetschef för kvinnokliniken.

Region Kronoberg har bestämt att de inte ska dra ner på antalet förlossningsrum för att inte tvingas hänvisa förlösande mödrar till andra lasarett.

De medarbetare som får semester i maj eller september kommer att få viss extra ersättning för det. Medarbetarna kommer att få önska när de vill ha semester och sedan förläggs semestern med hänsyn till verksamhetens behov.

Regionen meddelar också att de arbetar med att hitta lösningar för att erbjuda så många som möjligt fyra veckors sammanhållen semester under juni–augusti.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons