Annons

Bedövning ledde till förlamning - regionen anmäler

Växjö • Publicerad 21 maj 2021
Arkivbild Växjö lasarett.
Arkivbild Växjö lasarett.Foto: Per Jodenius

Region Kronoberg har Lex Maria-anmält en allvarlig vårdskada.

En äldre patient på Centrallasarettet i Växjö fick förra hösten behandling efter en lårbensfraktur. Då uppstod, enligt Region Kronobergs Ivo-anmälan, ett trycksår.

Annons

Då trycksåret var väldigt svårläkt tvingades patienten att amputera ena underbenet. Efter amputationen fick patienten en epiduralbedövning, för att lindra smärtorna. Då uppstod en ny komplikation.

”Efter ett par dagar drabbas patienten av förlamning och känselbortfall i nedre extremiteten men detta uppmärksammas inte på vårdavdelningen utan utskrivning sker till ett vårdboende”, skriver Region Kronoberg i anmälan.

Vårdboendet upptäckte inte att patienten hade blivit förlamad, utan det upptäcktes först senare på Växjö lasarett när patienten återigen blivit inlagd.

Magnetröntgen visade att patienten fått en blödning i ryggen i samband med epiduralbedövningen. Blödningen hade orsakat förlamningen.

Ivo ska nu granska händelsen.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons