Annons

Befolkningen i Kronoberg ökar

Kronoberg • Publicerad 25 juli 2018
Genrebild.
Genrebild.Foto: Sprisse Nilsson

Uppsala-, Stockholms och Skåne län hade högre. Men fjärde störst befolkningsökning i landet stod Kronobergs län för under 2017.

Det visar en rapport som Region Kronoberg har gjort, skriver RK i ett pressmeddelande.

Annons

Under de fem år som precis har passerat har befolkningen ökat i alla länets kommuner och länet har haft en högre befolkningstillväxt än riket.

Region Kronoberg skriver i ett pressmeddelande:

”Till största delen beror befolkningsökningen på att Sverige har haft en historiskt sett hög invandring. Men trots ökningen och att antalet invånare i arbetsför ålder ökar, finns flera demografiska utmaningar”

De listas enligt nedan:

– Mellan 2017-2032 förväntas antalet invånare i vårdintensiv ålder, 80+ år, att öka med nästan 50 procent. Samtidigt förväntas försörjningskvoten att öka eftersom invånare i ej arbetsför ålder ökar mer än personer i arbetsför ålder.

– Sedan år 2000 har de flesta av länets kommuner haft en stabil utveckling, men endast i Växjö har ökningen överstigit riksgenomsnittet. Tingsryd och Uppvidinge har haft en negativ befolkningsutveckling. Kommunerna i länet har således väldigt skilda förutsättningar när det gäller att hantera framtidens välfärd och kompetensförsörjning.

– Kronoberg har ett mycket lågt inrikes flyttnetto – utflyttningen till andra län är högre än inflyttningen från dem – dessutom är sekundäromflyttningen för utlandsfödda hög. Det betyder att de mindre kommunerna riskerar att tappa de senaste årens befolkningsökning.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons