Annons

BeReal: Den nya sociala medie-appen som visar verkligheten

Dagens generation är vana vid att alltid se bra ut på sociala medier. Det finns få bilder på personer som är oredigerade och vi blir för bekväma i att försöka vara perfekta för våra följare. Men appen BeReal tar bort alla följare, likes, filter och visar hur vår vardag egentligen ser ut.
Publicerad 5 juni 2022
Appen ”BeReal”
Appen ”BeReal”Foto: Mimosa Lu

Med moderniseringen av världen kommer även utvecklingen av teknik. Tusentals appar lanseras varje år där vissa är spel och andra är träningsappar. De senaste månaderna har appen “BeReal” blivit populär bland de unga och som man ser på appens titel så handlar det om att vara just “äkta” på sina sociala medier för sina följare.

Dagligen får man en notis från BeReal som säger att du har två minuter på dig att publicera ett inlägg med en bild från din framkamera och en bild från din selfie kamera. Notisen kommer på olika tider, ibland när du minst anar och kanske står och borstar tänderna, sitter på toa eller mitt i lunchen.

bild 1/2
Annons

Alla som har appen får notisen samtidigt och man kan därför se om sina vänner på appen har lyckats publicera sitt inlägg i tid eller inte. Är du för långsam och publicerar ett inlägg några timmar senare än notisen kommit syns detta på toppen av ditt inlägg. Själva inlägget stannar i dina följares feed fram tills en ny BeReal notis kommer och du ersätter gårdagens inlägg med ett nytt. Du kan alltså inte gå tillbaka till dina vänners inlägg dagarna tidigare, utan du ser ett inlägg per dag och per vän kring vad de gör just vid det tillfället.

”Vill du bli influencer, visa upp din bästa sida och tillgjorda värld ska du hålla dig till Instagram, BeReal vill visa det äkta.”
BeReal

Så vad går det ut på egentligen? Det är som instagram fast mindre krav på att se snygg ut eller ha en viss “aesthetic” i sitt feed. BeReal handlar lite mer om att vara genuin och äkta i sin redovisning av sin vardag och det är just därför man får en begränsad tid på sig att publicera sitt inlägg. Eller som BeReal själva skriver: ”Vill du bli influencer, visa upp din bästa sida och tillgjorda värld ska du hålla dig till Instagram, BeReal vill visa det äkta.”

bild 1/2

Riskerna för nybörjare med BeReal är att man ibland kanske råkar publicera lite för mycket information för sina vänner. Med tanke på att appen tar bild både fram och bak på mobilen riskerar du att råka lägga ut en halvfin dubbelhaksselfie eller bild på dig och dina fötter på toan. Men det är ju också det som är det roliga med appen.

Personligen tycker jag det är en väldigt rolig app då man stressar upp sig för att inte se ut som en nyvaken zombie på bilderna. Samtidigt finns det inte heller krav på att vara “picture perfect” och man kan grimasera lite hur man vill. Det blir genuina bilder från sina vänner som tar bild när de sitter och kollar serier eller sitter och pluggar.

bild 1/2
BeReal

Så funkar det:

Vid en slumpmässig tidpunkt varje dag får BeReals användare en notis som uppmannar om att göra ett inlägg.

Du två minuter på dig att ta en bild. Appen använder båda kamerorna i mobilen, fram- och baksidan så samtidigt som man i inlägget ser omgivningen, finns även en bild på ansiktet.

Inlägget hamnar i ett gemensamt flöde där man få ta del av vad ens vänner gör vid exakt samma tidpunkt.

Den franska grundaren Alexis Barreyat har även tagit bort funktioner som filter, följare och likes. Man har vänner, ser ut som man gör och kommentarsfunktion med en möjlighet att gilla inlägget med en bild sig själv. Allt för att komma ifrån triggandet som andra sociala medie-plattformar bygger upp med flest likes och följare.

Mimosa LuSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons