Annons

Berhane jubilerar som cykelreparatör i Växjö

Växjös flitigaste cykelreparatör är förmodligen Berhane Tekie. I 25 år har han fixat Växjöbornas cyklar och sedan 1997 driver han egna firman Smålands Cykel. Reparationsverkstaden är en charmig liten träbyggnad som han inrett helt efter egen smak.
– Verkstaden ligger mig varmt om hjärtat. Det här är mitt andra hem!
Växjö • Publicerad 1 september 2018
Foto: David Färdigh

Under några lummiga träd bakom den gamla huslängan mellan Norra Esplanaden och Spetsamossen finns Smålands Cykel, den lilla cykelverkstaden som utgör en gemytlig oas i Växjö centrum. Magazinet träffar Berhane Tekie, som för många av stadens cyklister blivit räddaren i nöden när växlarna krånglat eller när det blivit punktering.

– Några gånger har jag fått Dagens ros i tidningarna. Kunderna uppskattar servicen och det trevliga bemötandet. Det värmer!

Annons

1987 lämnade Berhane det krigshärjade Eritrea och sökte lyckan i Sverige. I sitt nya hemland utbildade han sig till fordon- och verkstadsmekaniker, men arbetsmarknaden var tuff i början av 90-talet och mekanikerjobben lyste med sin frånvaro. Istället blev det en praktikplats på en cykelverkstad. Första cykelreparationen gjorde han 1993 och sedan dess har det bara rullat på. 1996 la han in en ny växel och startade egen firma. 1997 fann han sin nuvarande lokal, en träbyggnad som tidigare var mattaffär.

– Jag gillade både platsen och trähuset. För att få plats med cykelförvaringen så har jag gjort några tillbyggnader och även byggt ett staket på baksidan.

Berhane har även satt sin egen prägel på insidan. På uppspikade trähyllor förvarar han allt från cykelhjälmar och cykellampor till reservdelar och verktyg. Cykelrelaterade föremål och bilder pryder dessutom väggarna.

– Jag har fixat inredningen precis som jag vill ha det. Min idé redan från början var att ha en gammeldags, annorlunda stil som passade till trähuset. Och jag trivs jättebra. Verkstaden ligger mig varmt om hjärtat. Det här är ju mitt andra hem!

Hur mycket tid tillbringar du i verkstaden?

– Tio timmar varje dag från måndag till fredag, och så har jag öppet fyra timmar på lördagen också. Mest att göra är det på våren och hösten. Lugnast är det på vintern, särskilt om det är mycket snö. Då brukar jag ta några veckors semester.

Det första Berhane gör när han anländer på morgonen är att plocka ut cyklarna på utegården. Förutom reparationer så erbjuder han också uthyrning och försäljning av begagnade cyklar. Bland kunderna finns såväl turister som Växjöbor. Somliga har hängt med ända sedan starten 1997.

– Jag har många stamkunder. Folk vet att jag är erfaren som reparatör och går att lita på i alla lägen.

Cykelintresset har ökat de senaste åren, något som också Berhane märker av.

– Ja, allt fler väljer cykeln framför bilen. Det finns så många fördelar. Du får motion och frisk luft, sparar miljön, slipper bensinkostnader och dessutom är det betydligt billigare att laga en cykel än en bil.

Annons

Cyklar du mycket själv?

– Jag cyklar mycket runt Växjösjön och ibland mellan min bostad på Bokelundsvägen och cykelverkstaden.

I snitt kommer det in mellan 10 och 15 cyklar varje dag till verkstaden. Varje cykel förses noggrant med en lapp med ägarens namn och telefonnummer. En vanlig punktering på bakdäcket tar ungefär 15-20 minuter att åtgärda. Mer komplicerade fel kräver större insatser. På frågan om han inte blir trött på cyklar så skrattar Berhane och nickar lite lätt:

– Jo, visst händer det att jag tröttnar. När jag började med cykelreparationer 1993 så hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle hålla på med det här i 25 år. Men för det mesta är det fortfarande roligt med cyklar och så länge det känns bra så kommer jag fortsätta här i min cykelverkstad.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons