Annons

Blågröna samordnar bostadsbolagen

Växjö • Publicerad 23 oktober 2020
Genrebild.
Genrebild.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Under fredagen meddelade Blågröna i Växjö att det kommer att förändra Videum, Vöfab, Växjöbostäder och Vidingehem.

Tillsammans kommer de att bilda två nya bolag som har fokus på bostäder och lokaler. Detta i ett försök att skapa bättre förutsättningar för bolagen att bygga och verka i hela kommunen.

Annons

Den nya bolagsstrukturen ska kunna ge Vidingehem kraftfullare verktyg för att bygga fler bostäder än tidigare, meddelar Blågröna i ett pressmeddelande. Vidingehem kommer att slås samman med Växjöbostäder och bilda ett nytt bostadsbolag som kommer att fokusera på Kransorter och Växjö stad

Detta innebär även att Videum och Vöfab kommer att avvecklas som bolag och i stället gå upp i det nya lokalbolaget. Fastighetsförvaltning och vaktmästeri kommer att samordnas och förhoppningen är att förändringarna kan generera upp till två procent lägre kostnader för offentliga lokaler, lägre driftskostnader och en ökad effektivitet. Lokalbolaget kommer att inrikta sig på Kransorter, Växjö stad och universitetsområdet.

”Bakgrunden till dessa förändringar är att vi har identifierat ett antal utmaningar. Det har saknats förutsättningar att bygga och utveckla landsbygden i den grad som vi har önskat. Vi har även sett att bolagens kompetensförsörjning behöver stärkas genom att minska konkurrens om kompetens och öka deras attraktivitet som arbetsgivare samt minska sårbarheten i små bolag” skriver Blågröna i Växjö.

Videums näringslivsarbete kommer att integreras med Science Park i näringslivsavdelningen och då förhoppningsvis kunna fokusera på arbetet ut mot företagarna.

Dessa förändringar innebär rent konkret att det i Växjö kommunkoncern kommer att finnas färre bolag. Fyra bolag görs om till ett lokalbolag och ett bostadsbilag.

Framöver kommer även nuvarande bolagsstyrelser omstruktureras, men sannolikt sker inte detta förrän efter valet 2022.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons