unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bländastatyn har hittat sitt hem - efter tre år

Bländastatyn utanför konsthallen i Växjö.
Bländastatyn utanför konsthallen i Växjö.
Foto: Växjö konsthall

Under torsdagen fick skulpturen Blända en permanent plats i Linnéparken. Detta efter att ha flyttats runt på olika ställen i Växjö sedan tre år tillbaka.

– Placeringen av skulpturen, i Linnéparken vid gångtunnelns mynning mot Öster, är vald utifrån platsens något dunkla intryck. På sätt och vis kan man anta att Blända vaktar ingången och tryggar passagen för de som behöver lite mod eller stöd att röra sig fritt trots mörkret och avskildheten. Med Bländasägnen som utgångspunkt belyser skulpturen kvinnors rätt att ta plats i det offentliga rummet, säger Filippa de Vos, konsthallschef.

Statyn har flyttats ett flertal gånger de senaste tre åren.
Statyn har flyttats ett flertal gånger de senaste tre åren.
Foto: Växjö konsthall

Bländaprojektet var ett konstprojekt av konstnären Anna-Karin Arvidsson som initierades 2016. Bakom projektet står Växjö kommun, Region Kronoberg och Linnéuniversitetet. Bländaprojektet handlade om trygghet, dristighet samt genus och innehöll workshops i tre delar, en publikation med nyskrivna bländasägner och en skulptur.

Skulpturen bygger på sägnen om en kvinna, Blända, som räddade Värend från att invaderas av danskarna. Skulpturen, som är i naturlig människostorlek, är uppbyggd av metall och är en mix mellan en Värendsdräkt och superhjältedräkt.

Anna-Karin Arvidsson är konstnär och lektor i design på Linnéuniversitet.