Annons

Blodgivare i Kronoberg ska antikroppstestas

Växjö • Publicerad 4 juni 2020
.
.Foto: Christiaan Dirksen

Region Kronoberg ska börja ta antikroppstester på blodgivare för att ta reda på hur utbredd coronasmittan är. När blodgivare kommer för att lämna blod får de lämna ett extra rör som analyseras för antikroppar på Klinisk kemi i Region Kronoberg.

– Smittskyddet är hjälpt av att få veta hur utbredd smittan är i regionen. Blodgivarna är inte en helt representativ grupp, men de kan ändå ge en indikation på hur smittspridningen ser ut, säger Annika Petersson, verksamhetschef på Klinisk kemi och transfusionsmedicin.

Annons

Andelen som haft antikroppar och hur många som provtagits kommer sedan att redovisas veckovis för smittskyddet. Dessutom kommer blodgivarna att få veta om de bär på antikroppar.

– De som visar ett positivt resultat kommer att få ett brev. Men i dagsläget vet vi inte mycket om vad det innebär att ha antikroppar, och det är inte ett intyg. Man ska bli blodgivare för att man vill ge blod, inte för att få göra testet. Och antikroppstestet sker bara vid själva blodgivningen. Vid nyregistrering tar det minst en månad tills man blivit godkänd första gången, säger Annika Petersson.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons