Annons

Bolagen investerar i ny anläggning

Växjö • Publicerad 17 november 2019
.
.Foto: Lydia Andersson

Södra, Stora Enso, Sveaskog och Holmen satsar på en storskalig och automatiserad produktion av förädlade skogsplantor genom innovations- och teknikutvecklingsbolaget SweTree Technologies. De investerar 50 miljoner kronor i en pilotanläggning i Umeå.

– Vi har förhoppningar om ett tekniksprång som gör det möjligt att snabbt och effektivt producera plantor från det bästa materialet i den svenska skogsträdförädlingen. Det är en glädjande och lösningsorienterad klimatsatsning från skogsbranschen, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra och ordförande i projektets styrgrupp.

Satsningen ligger i linje med Södras hållbarhetsmål om att den årliga skogstillväxten ska vara 20 procent högre 2050 jämfört med 2015. Anläggningen beräknas stå klar inom ett år.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons