Annons

Bostad ska vara en rättighet – inte högerns vinstmaskin!

Insändare av Robert Armblad, hyresgäst hos Växjöbostäder och Vänsterpartist.
Växjö • Publicerad 25 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Oscar Appelgren

Växjöbostäder har nyligen gått ut med att de inte har tillräckligt med pengar för att underhålla våra lägenheter. De säger att det kommer fattas 30 miljoner nästa år. Deras lösning på det hela är att chockhöja hyrorna. De har dessutom bestämt att alla fria parkeringsplatser ska börja hyras ut med ”marknadsmässig hyra” som om det vore en privat parkeringsplats i stan vi stod på. Kombinerat så kommer det att resultera med en hyreshöjning i storleksordningen 10.000kr per år (!) för en vanlig familj som bor hos kommunala Växjöbostäder.

Men hur kan det komma sig att det fattas 30 miljoner? Jo, för de blågröna borgarna har planerat att plocka ut 100 (!) miljoner från Växjöbostäders konto! Det motsvarar ungefär 11.000kr per lägenhet som vi betalt in via vår hyra och som rimligtvis borde gå till underhåll! Men det är inget nytt, högern tar ut liknande belopp varje år. Så vem blir förvånad att det inte finns pengar till underhåll?

Annons

Dessa 11.000kr per hyresgäst är alltså pengar som kommer från hyran vi betalt och som högern nu plockar ut för att finansiera annan verksamhet i kommunen, det vill säga för att det ska finnas pengar till saker som man normalt sett delar på via kommunskatten. Så i verkligheten gick de blågröna till val på att höja skatten med flera tusenlappar men bara för oss som bor i kommunens hyresrätter! Utöver dessa 11.000kr som vi redan betalat in, som räcker gott och väl till underhållet som behövs, så ska vi alltså få en årlig hyreshöjning på 10.000kr. Detta gör det tydligt att högern endast ser oss hyresgäster som något att lura extra skatt av för att deras rika väljare och vänner ska slippa.

För mig är det självklart att bostaden är en rättighet och att det är kommunen och staten som ska garantera att alla har tillgång till en bostad. För mig är det också självklart att om jag bor i en kommunal lägenhet (som är byggd för att alla ska ha någonstans att bo) så ska den hyra jag betalar gå till saker som har med lägenheten att göra och inget annat. Precis som att vi förväntar oss att den offentliga vården, skolan och omsorgen ska finnas till för att tjäna oss medborgare och inte för vinstjakt så borde vi ställa samma krav på våra gemensamt ägda bostadsbolag. 

Det är dags att vi hyresgäster sätter ner foten och säger: 
”Ge oss underhållet vi har betalt för! Bort med alla avgifter som inte behövs! Sluta använd våra hem för att sänka skatten åt de rika!”

Robert Armblad, hyresgäst hos Växjöbostäder och Vänsterpartist.

VILL DU SKRIVA DEBATT/INSÄNDARE PÅ VXONEWS? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Annons
Annons
Annons
Annons